Radar · Utrikes

Fem stora händelser från ödesåret 2020

En kvinna testas för covid-19 på ett ålderdomshem i Frankrike som är ett av de länder som drabbats hårdast av coronapandemin med över 1,8 miljoner smittade.

När larmen om en ny sjukdom i Kina började komma i januari var det få som kunde gissa på vilket omstörtande sätt som virusinfektionen covid-19 skulle komma att förändra våra liv. Nedstängningar av hela städer, världsekonomin i kollaps, samt konsekvenserna för alla miljontals smittade och tusentals döda. Men coronapandemin är inte den enda stora händelsen under 2020.

Här är några andra händelser vi kommer att minnas:

Förre vicepresidenten Joe Biden kampanjar i maj i år för att blir USA:s president
Förre vicepresidenten Joe Biden kampanjar i maj i år för att blir USA:s president.  Foto: Matt Rourke/TT/AP

Valet USA

USA:s president Donald Trump har vänt upp och ned på amerikansk politik ända sedan han meddelade sin kandidatur 2015. Falska nyheter, desinformation, flörtandet med diktatorer, rättsrättegång, porrstjärnor – allt kulminerade inför årets val. Sällan har USA varit mer politiskt splittrat i två läger. Även om det lutade åt Joe Biden och Demokraterna fanns det signaler om att Donald Trump skulle kunna ro ännu en valseger i land. För miljörörelsen var det ett ödesval, efter att Trump fått USA att lämna Parisavtalet och andra internationella åtaganden. För många andra hängde demokratin i USA på en skör tråd, efter att Trump visat prov på att kunna åsidosätta lagar och traditioner för att främja sin egen agenda. Splittringen kommer att fortsätta att dela USA under många år framöver.

Demonstranter knäböjer under en tyst minut för att minnas George Floyd vars död väckte debatt och ledde till protester runt om i världen
Demonstranter knäböjer under en tyst minut för att minnas George Floyd vars död väckte debatt och ledde till protester runt om i världen. Foto:John Minchillo/TT/AP

Black lives matters

I maj dödades amerikanen George Floyd vid ett polisingripande efter att en polisman tryckt sitt knä mot hans hals under flera minuter. Det var inte första gången som en obeväpnad svart man dödats av polisen i USA men för många var det droppen som fick bägaren att rinna över. Samtidigt fick organisationen Black Lives Matter (BLM) uppmärksamhet för dess kamp mot polisbrutalitet och strukturell rasism. Protesterna spred sig till fler städer och länder och ledde till en debatt om hur polisväsen både i USA och Europa behandlar svarta och andra minoriteter. Diskussionen har breddats till att även handla om diskriminering i samhället i stort som gör att svartas rättigheter inte respekteras på samma sätt som majoritetens.

Svart rök stiger från hamnområdet i Beirut
Svart rök stiger från hamnområdet i Beirut. Närmare 300 000 människor beräknas ha förlorat sina hem i den gigantiska explosionen.  Foto:Hussein Malla/TT/AP

Explosionen i Beirut

När 2 750 ton ammoniumnitrat exploderade i en lagerbyggnad i Beiruts hamn orsakade det en fruktansvärd sprängvåg som ödelade hela kvarter. Över 200 människor miste livet och mer än 5 000 människor skadades. Upp till 300 000 människor beräknas ha förlorat sina hem efter olyckan, som kan vara en av de mest kraftiga icke-nukleära explosionerna i historien. Den beräknas motsvara en jordbävning med 3,3 på richterskalan. Varför sådana mängder ammoniumnitrat förvarades mitt i staden, eller vad som antände den är mer osäkert. Men många Beirutbor skyller på landets problem med korruption och vanskötsel som en bidragande orsak.

En stöddemonstration för Brexit utanför det parlamentet i London
En stöddemonstration för Brexit utanför det parlamentet i London. Ända sedan Storbritannien röstade 2017 för att lämna EU har det varit oklart om och när det skulle ske. Men 31 januari i år togs det historiska steget. Foto: Kirsty Wigglesworth TT/AP

Storbritannien lämnar EU

Brexitfrågan hade redan dragits i långbänk och blivit något av en europeisk politisk följetong när Storbritannien till slut officiellt lämnade EU den 31 januari. De många och långa förhandlingarna kring vilka fördrag som ska gälla, om Storbritannien ska ha tillgång till EU:s inre marknad, samt de svåra frågorna om gränsen vid Nordirland har varit orosmoln i många år. En lösning verkar dock vara på gång sent i december. För britterna väntar nu en osäker tid hur ekonomin ska reagera vid ett slutgiltigt utträde samtidigt med en pågående coronapandemi, medan chocken för övriga EU-medlemmar ännu inte har lagt sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV