Radar · Miljö

Striktare krav på hållbarhet för finska statens skogsbolag

Alla dimensioner av hållbarhet, från skogsbruk till biologisk mångfald och rekreation, ska beaktas i de nya målen för Finlands statliga skogsbolag.

Den finska regeringen har godkänt nya riktlinjer för Forststyrelsen. Det statliga skogsbolaget ska jobbar mer aktivt med bland annat biologisk mångfald och ett hållbart skogsbruk.

Medan svenska Sveaskog återkommande är föremål för kritik i fråga om bristande naturskyddshänsyn har dess finska motsvarighet Forststyrelsen precis antagit nya riktlinjer för att nå klimatmålen. Statsminister Sanna Marins regering har godkänt Forststyrelsens nya ägarpolitiska riktlinjer fram till år 2024.

Dessa baserar sig på omvärldsförändringar och regeringsprogrammets centrala mål, vilka säger att klimatneutralitet ska uppnås 2035, att utarmningen av den biologiska mångfalden ska förhindras och att skogsbruket ska vara hållbart.

För första gången sätts också tillväxtmål upp för kolsänkor och kollager. I ett pressmeddelande säger Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä att alla dimensioner av hållbarhet ska beaktas:

– I de mål som nu godkänts utgår vi från att det är möjligt att göra många olika saker samtidigt i våra skogar: bedriva skogsbruk, värna om naturen, jaga, fiska, motionera och öka kolsänkorna. Även Forststyrelsen ansvarar för att industrins behov av virke tillgodoses, och främjar i värdekedjan både sysselsättningen och den regionala ekonomin. I målen har man också lagt stor vikt vid intresset för friluftsliv och naturturismen i statens markområden.

För naturskyddsområden effektiviseras åtgärderna för att minska hotgraden hos arter och naturtyper. Det innebär i pratiken fortsatt satsning på exempelvis aktiv naturvård, restaurering av myrmarker, ökad odling av olikåldrig skog och vattenskydd.

Jari Leppä tror att målen överensstämmer bra med de mål som staten har satt upp för vården och användningen av skogarna.

– Att bekämpa klimatförändringen och utarmningen av naturen är de största utmaningarna i vår tid.