Radar · Nyheter

Oro för nya attacker mot nationalpark

En parkvakt passerar en bergsgorilla i nationalparken Virunga i Kongo-Kinshasa.

Minst tretton parkvakter dödades i Kongo-Kinshasa i förra veckan. Nu larmar WWF om risken för nya attacker kring Virungaparken där bland annat utrotningshotade bergsgorillor lever.

Strider mellan beväpnade grupper har pågått med olika intensitet under mer än 20 år i Kongo-Kinshasa. Förra veckans attack i Virungaparken, som ligger i ett särskilt utsatt område i östra delen av landet, är en av de värsta på länge. Totalt dödades minst sexton personer, varav tretton vakter med uppdrag att skydda nationalparkens bergsgorillor. Hutumilisen FDLR pekas ut som ansvarig för dådet, enligt Reuters.

– I dagarna har vi fått nödrop från våra kollegor i gorillaprojektet om akut stöd. Oron är stor för både parkvakterna, deras familjer och gorillorna, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

WWF startar nu en insamling för de dödade parkvakternas familjer. Vakternas arbetet med att skydda gorillorna är en del av det internationella gorillaprojektet som drivs av bland andra WWF i samarbete med myndigheter i Kongo-Kinshasa, Uganda och Rwanda.

Gorillaprojektet har beskrivits som framgångsrikt på flera sätt. Antalet bergsgorillor har ökat de senaste åren och arten klassificeras inte längre som ”akut hotad” utan ”starkt hotad”. Dessutom uppges det ha ökat samarbetet mellan de konfliktdrabbade länderna.

Att arbetet kan fortsätta i Virungaparken är av stor vikt, menar WWF.

– Med beväpnade grupper i skogarna ökar otryggheten. Nu handlar det om att se till att parkvakterna kan fortsätta sitt jobb och att drabbade familjer får stöd, säger Håkan Wirtén.