Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Jättetrålare ”katastrof” för skärgården

Trålaren GG 505 Polar är en av Sveriges största fiskebåtar, här i Ystad.

En enda industritrålare fiskar 174 gånger så mycket strömming som Stockholms läns yrkesfiskare. Fisket är lagligt, men hotar hela ekosystemet i Stockholms skärgård, visar en granskning från lokaltidningen Mitti.

Trålaren Clipperton är 63 meter lång och hade i början av april fiskat upp 770 206 kilo strömming i samma område som Stockholms läns yrkesfiskare fiskat upp 4 417 kilo, enligt en granskning från Mitti. En typ av fiske som är laglig – men skadlig, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Stockholm till tidningen:

– I dag är fiskebåtarna färre, men sjukt effektiva. De följer reglerna och kvoterna, men eftersom man koncentrerar fisket till mindre område och kortare tid blir det lokala uttaget så otroligt mycket större och det skadar strömmingsbeståndet mer.

Fiskekvoterna sätts alltså för hela Östersjön, men strömmingen fångas i begränsade områden. Hittills i år har industritrålarna dragit upp 3 160 450 kilo strömming i länet.

– Det här får katastrofala följder för hela skärgården. Strömmingen är motorn i skärgårdens ekosystem, säger Henrik C Andersson.

Strömming klassas som en livskraftig art. Men bottentrålning är också det största hotet mot Sveriges rödlistade marina arter, enligt Artdatabanken.

Fiskekvoter i strid med vetenskapen

Ett annat problem är att Sveriges fiskekvoter inte är satta i linje med vetenskapen, enligt en rapport från brittiska tankesmedjan New economics foundation (NEF). I deras granskning ligger är Sverige sämst i EU på vetenskapliga kvoter. Vi tillåter enligt NEF hela 32,5 procent mer fiske än vad som är hållbart.

Problemet med industritrålare är inte begränsat till Stockholms skärgård. Som Syre tidigare skrivit om larmar fiskare från olika delar av Östersjön om minskade sill- och strömmingsbestånd. Forskare från SLU föreslog i december 2019 ett gemensamt förbud för trålfiske i Ålands hav och sydvästra Bottenhavet under vintern, inför strömmingens lektid.

Men jättetrålaren Clippertons ägare Marcus Backman delar inte uppfattningen om fiskets problem, säger han till Mitti.

– Vårt fiske är hållbart. Det är ju ingen idé att såga av den gren vi sitter på.

Sill och strömming

Sill eller strömming betraktas idag som en och samma art, Clupea harengus. Namnet strömming användes för sill fångad i Östersjön norr om Kalmar.
Att sillen i stora delar av Östersjön givits ett eget namn beror nog till största delen på att arten gradvis ändrar utseende ju längre in i Östersjön man kommer. Även proportionerna mellan olika kroppsdelar förändras, och antalet ryggkotor minskar ju längre norrut man fångar den.
Förändringarna beror sannolikt på att den i Östersjön avtagande salthalten utsätter enskilda strömmingar för större och större fysiologisk stress ju längre in man befinner sig i Östersjön.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV