Radar · Nyheter

Första virusdödsfallen i krigsdrabbade Jemen

Vårdpersonal färdigställer en karantänavdelning i Sanaa i Jemen.

Jemen rapporterar sina två första dödsfall i sviterna av coronapandemin. Ett utbrott kan leda till katastrofala följder i landet vars befolkning redan är hårt drabbad av kriget.

Ytterligare fem människor har bekräftats smittade i pandemin i Jemens näst största stad Aden. Tidigare har sex personer rapporterats insjuknade i provinsen Hadramawt.

– Vi har gjort testerna två gånger, och de var positiva, säger hälsominister Nasser Baoum i tv.

– Alltså finns det inga tvivel under de här världsomspännande omständigheterna att vi måste meddela att det var coronavirusfall, fram till att annat bevisats.

Inbördeskriget i landet har pågått i över fem år och har lett till vad FN ser som världens värsta humanitära kris. Flera hjälporganisationer har varnat för att ett coronavirusutbrott kan bli förödande, bland annat eftersom vården i landet redan är tyngd av kriget.

Tiotusentals människor har dödats i kriget, de flesta civila. Enligt FN är runt 24 miljoner jemeniter, mer än två tredjedelar av befolkningen, beroende av någon typ av hjälp.

Kriget i Jemen, där Huthirebellerna strider mot en saudiskledd allians som stöder regeringssidan i kriget, har lett till vad FN kallat världens största humanitära kris.