Radar · Morgonkollen

USA går till attack mot Internationella brottmålsdomstolen

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

USA inför sanktioner mot Fatou Bensouda, chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Anledningen är att Bensouda utreder amerikanska krigsbrott i Afghanistan. En attack mot rättssäkerheten som saknar motstycke, anser ICC.

Flera ICC-anställda svartlistas av USA i protest mot att domstolen utreder misstänkta amerikanska krigsbrott. Utöver chefsåklagare Fatou Bensouda svartlistas också en divisionschef på ICC som bidragit till utredningen. Medarbetare eller organisationer som bistår de båda i arbetet riskerar också drabbas av sanktioner, meddelar USA.

Sanktionerna omfattar reseförbud och möjlighet att frysa ekonomiska tillgångar.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade under onsdagen att ännu fler personer och institutioner kan riskera sanktioner, om de bidrar till ICC:s utredning.

– I dag tar vi nästa steg, eftersom ICC tyvärr fortsätter rikta in sig på amerikaner, säger Pompeo.

Det amerikanska tillkännagivandet kommer efter att Bensouda i våras fick uppdraget att utreda om krigsbrott begåtts i Afghanistan av talibanerna, den afghanska militären eller amerikanska styrkor.

”En allvarlig attack”

ICC fördömer USA:s beslut och beskriver det som ett försök att påverka domstolens oberoende.

”Dessa tvångsmedel, riktade mot en internationell rättslig institution och dess tjänstemän, saknar motstycke och utgör en allvarlig attack mot domstolen, Romstadgans system för internationell straffrätt och rättssäkerheten i stort”, heter det i ett uttalande från ICC.

Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, säger att generalsekreteraren är bekymrad över det amerikanska beslutet.

Flera människorättsgrupper vänder sig mot beslutet. Richard Dicker, chef för internationell rättvisa på Human rights watch kallar det en ”häpnadsväckande perversion av amerikanska sanktioner”.

– Trumpregeringen har förvrängt sanktionsverktyget för att förhindra rättvisans gång, inte bara för enskilda offer för krigsbrott, utan även för offer för övergrepp över hela världen som vänder sig till Internationella brottmålsdomstolen för att få rättvisa, säger Richard Dicker.
Inte medlem

Hotet om sanktioner har funnits sedan i våras, då ICC aviserade utredningar om amerikanska krigsbrott. I juni godkände president Donald Trump nya sanktioner mot personer med koppling till ICC.

USA, liksom en rad andra länder inklusive Ryssland och Kina, är inte medlem i ICC, och anser att landet har sina egna procedurer för att hantera anklagelser mot den egna militären.