Radar · Migration

Paris stadshus öppnar för flyktingar efter protest

Många av de som protesterar har tidigare bott i Paris norra förorter.

Över 200 flyktingar har slagit upp tält i centrala Paris för att protestera mot sin bostadssituation. När polisen försökte vräka dem öppnade Paris stadshus upp portarna och erbjöd demonstranterna tak över huvudet.

Av de totalt 218 personerna som demonstrerar finns 107 barnfamiljer, många ensamma kvinnor och en person som är rullstolsburen, rapporterar Infomigrants. Protestaktionen får hjälp och stöd från organisationen Utopia56 som arbetar för att hjälpa flyktingar och migranter i Paris.

Familjerna kommer från Somalia, Elfenbenskusten och Afghanistan. Deras önskan är att dra uppmärksamhet till sin sak och svåra levnadssituation. Här finns bilder från protesten utanför Paris stadshus.

– Syftet med den här symboliska aktionen är att sluta låtsas som om de här människorna inte existerar. Myndigheterna vill göra dem osynliga genom att förhindra att de bosätter sig på Paris trottoarer och i förorterna. Många bodde i tält i (den nordliga förorten) Aubervilliers, men de jagades regelbundet iväg av polisen och de måste få en värdig boendesituation, säger Mael de Marcellus, Utopia56 koordinator i Paris, till Infomigrants.

Att slå upp tältläger utanför stadshuset i Paris första arrondissemang har väckt uppmärksamhet. Polisen försökte omedelbart vräka lägret – men då erbjöds flyktingarna husrum i stadshuset. Paris biträdande borgmästare menar att de är medvetna om den situation som råder för flyktingar i staden och har enligt honom försökt få staten att agera.

– I den här oacceptabla situationen betalar vi för statens handlingsförlamning, säger Ian Brossat, Paris biträdande borgmästare med ansvar för akutboende och skydd för flyktingar.

Utopia56 har å sin sida skickat 25 obesvarade mejl till Paris stad sedan i augusti. Mael de Marcellus, Utopia56 koordinator i Paris, menar att denna aktion har gjort att staden ”inte längre kan blunda”.

Hälften av protestdeltagarna har fått tillfälliga boenden på hotell och andra boenden, medan hälften fortfarande är varma och torra i stadshuset, enligt Infomigrants.

Bostadsbrist ett faktum

Bostadssituationen för många flyktingar är mycket svår då systemet är överbelastat. Många bor på gatan eller i tältläger och den franska polisen är ökänd för att med hjälp av våld och tårgas systematiskt genomföra vräkningar. Flyktingarna är fast i den här karusellen. När ett läger rivs måste de bygga upp ett nytt.

I Paris har många flyktingar samlats för att bo under broar och i parker i Aubervilliers, Saint-Denis och Port de la Chapelle.

Protest i Sverige

Protesten i Frankrike har gemensamma drag med den protest som nätverket Liv utan gränser gjorde förra sommaren. Barnfamiljer från framförallt Afghanistan samlades då på Norra Bantorget efter att ha rest till Stockholm från flera orter runt om i landet. Många av dem befann sig, och befinner sig fortfarande, i ett juridiskt limbo då de inte kan utvisas med tvång på grund av att barnen är små. Men de saknar samtidigt tillstånd att stanna i Sverige efter att ha fått sitt sista avslag från migrationsdomstolen. 

– Vi sitter här tills politikerna lyssnar på oss, tills allmänheten ser vad som väntar för våra barn i Afghanistan. Vi vill att den svenska regeringen ser hur situationen är där, kvinnor och barn har inget värde i Afghanistan, vi har inga rättigheter, sa Shgofa Barez, med tolkhjälp av Benjamin Fayzi från Ensamkommandes Förbund, till Dagens Arena förra sommaren.