Radar · Integritet

Ny rapport pekar ut kinesiskt angrepp på svenska medier

Patrik Oksanen har kartlagt och analyserat den kinesiska ambassadörens uttalanden för kritik mot svenska medier, organisationer, journalister och debattörer.

Den svensk-kinesiska fången Gui Minhai, Sveriges Television och Svenska Dagbladet får mest kritik av Kinas ambassad i Stockholm, enligt en ny kartläggning av Patrik Oksanen, journalist och författare.

– Det jag vill trycka på är att vi inte ska fokusera på varje angrepp utan se att det i ett större perspektiv handlar om en långsiktig strategi. Att skälla är en del av att skapa en tystnadskultur och samspelar med andra medel som till exempel indragna visum och ekonomiska konsekvenser, säger han.

I rapporten Kinas attacker för att tysta kritiker har Patrik Oksanen kartlagt den kinesiska ambassaden i Stockholms ”verbala attacker på svenska debattörer och medier” under 2018–2020 rapporterar tidningen Journalisten. Bakom rapporten står tankesmedjan Frivärld, som finansieras av Stiftelsen fritt näringsliv.

19 av 67 yttranden berör Gui Minhai

Sedan den nuvarande ambassadören Gui Congyou tillträdde hösten 2017 har 67 officiella yttranden publicerats, enligt Oksanens genomgång som sträcker sig till mitten av augusti 2020. Svenska medier, medieorganisationer, enskilda journalister eller debattörer får oftast kritik och högt på listan ligger Svenska Dagbladet och Sveriges Television, som båda omnämns åtta gånger.

– Men de offentliga attackerna är inte det enda påverkansmetoderna utan vi har även tittat på mejl som skickas till individer och instanser, säger Patrik Oksanen.

Till exempel skickade den kinesiska ambassaden mejl till flera chefer på Sörmlands Nyheter, efter att tidningen citerat journalisten Ola Wongs sommarprat i Sveriges Radio. I mejlet kallades Ola Wong för ”anti-Kinaexpert”. Patrik Oksanen skriver att antalet brev som ambassaden skickat är okänt, men troligen betydande.

”Den kinesiska ambassaden i Stockholm har varit påfallande aktiv i sina attacker mot svenska debattörer. Det känsligaste ämnet för Kinas ambassad är mänskliga rättigheter, i kombination med vad som händer i Hongkong, Xinjiang och Tibet. Den överlägset mest attackerade personen är den fängslade svenske medborgaren Gui Minhai,” skriver han på Frivärlds webbplats.

– Upprätthåller du en auktoritär stat vill du inte bli uppmärksammad för brott mot mänskliga rättigheter eftersom det i förlängningen hotar ditt maktmonopol.

”Fel att kritisera kommunistpartiet”

Debattören Kurdo Baksi, som har engagerat sig i förläggaren Gui Minhais öde efter att han fängslats under en semester i Thailand 2015, har omnämnts av ambassaden i fem yttranden och ligger delad trea på listan.

Gui Minhais bokförlag Mighty Current har publicerat känslig politisk populärlitteratur om Kinas högsta ledning. Den 25 februari i år dömdes han till tio års fängelse i Kina med motiveringen att han har försett utländsk makt med underrättelser.

Tillsammans med Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark, tidigare ledamot i Europaparlamentet för Moderaterna, skrev Oksanen på DN debatt den 1 september:

”Förhoppningen är säkerligen inte att på kort sikt uppnå tystnad och passivitet för att på den vägen skapa en upplevd legitimitet för kommunistpartiets förtryck av Kina. Utfallen är alltför brutala och vulgära för att ge omedelbar framgång, men Kinas horisont sträcker sig fram till att bli den världsledande stormakten 2050. Den långsiktiga effekten av attackerna riskerar att bli en växande känsla av att det är obekvämt och även fel att kritisera kommunistpartiet i Kina.”

De beskriver att ambassadens taktik ska bemötas med det öppna samhället, att medier bör publicera hoten och regeringen följa upp hur främmande makt försöker påverka svensk demokrati genom en årlig offentlig sammanställning av attackerna.

Bland ambassadens 67 uttalanden

Gui Minhai – 19 omnämnanden
Svenska Dagbladet – 8 omnämnanden
Sveriges Television – 8 omnämnanden
Kurdo Baksi – 5 omnämnanden
Sayragul Sauytbay – 5 omnämnanden
Svenska Nyheter, SVT – 4 omnämnanden
Expressen – 3 omnämnanden
Svenska Pen – 3 omnämnanden
Gunnar Hökmark – 3 omnämnanden
Frivärld – 3 omnämnanden
Källa: Journalisten, Kinas attacker för att tysta kritiker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV