Radar · Utrikes

Kreml: Ryssland har inte förgiftat Navalnyj

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Fördömanden, raseri och frågor. Västvärlden kräver förklaringar sedan Tyskland slagit fast att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats med det sovjetiska nervgiftet Novitjok. Kreml avvisar alla anklagelser om att ryska staten skulle ha något med förgiftningen att göra.

”En avskyvärd och feg handling – igen”, dundrar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Skandalöst”, säger den brittiske premiärministern Boris Johnson.

”Chockerande”, säger försvarsalliansen Natos chef Jens Stoltenberg och kräver en heltäckande, transparent och snabb rysk utredning.

Vill ha svar

Sedan Angela Merkel konstaterat att en toxikologisk undersökning visar att Navalnyj förgiftats med Novitjok har tongångarna varit höga. Proverna har analyserats i ett tyskt militärt speciallaboratorium och det råder enligt den tyska förbundskanslern inget tvivel om att regimkritikern har förgiftats – ”ett mordförsök”, som hon uttrycker det.

– Det är ställt bortom allt tvivel att Aleksej Navalnyj är offer för ett brott. Avsikten var att tysta honom och jag fördömer detta i starkast möjliga form, sade Merkel på onsdagen och begärde svar från Ryssland.

Vid en presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) i Berlin på torsdagen upprepade hon sin inställning och sade att utvecklingen nu beror på hur Rysslands agerar.

Löfven sade att den ryska regeringen måste leverera svar och utreda ärendet grundligt och transparent.

– Användandet av kemiska vapen är, oavsett omständigheter, ett brott mot internationell lag och EU står enat i sin respons. Vi behöver vara redo att agera ytterligare, sade statsministern när han stod vid Merkels sida.

Kreml förnekar

Rysslandsexperter drar slutsatsen att landets säkerhetstjänst eller mycket högt uppsatta individer i det politiska Ryssland är inblandade. Detta eftersom väldigt få personer har tillgång till kemiska stridsmedel som Novitjok.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov är av en annan åsikt. Det finns ”ingen anledning” att lägga skulden för förgiftningen på den ryska staten, säger han till journalister på torsdagen och varnar för att dra för snabba slutsatser om vad det är som hänt.

Peskov har tidigare sagt att Ryssland är berett att samarbeta med Tyskland. Och nu anser han att det inte finns någon anledning att diskutera sanktioner mot Moskva – något som antytts från tyskt håll.

Norbert Röttgen, ordförande för utrikesutskottet i den tyska förbundsdagen och en av de tre kandidater som vill ta över ordförandeposten i kristdemokratiska CDU, kräver exempelvis att det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2 läggs på is.

Från EU-kommissionens sida påpekas att unionens ledare tydligt fördömer bruket av nervgift mot Navalnyj och att det nu är upp till Ryssland att utreda vad som skett – på ett oberoende och transparent sätt, rapporterar Reuters.

Gift i te?

Aleksej Navalnyj insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Hans medarbetare sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te på flygplatsen. Planet tvingades nödlanda i Omsk, där han intensivvårdades för symtom på förgiftning. Ryska läkare sade dock att de inte trodde att Navalnyj förgiftats.

Två dagar senare flögs Navalnyj till den tyska huvudstaden Berlin där han nu ligger i koma på Charitésjukhuset. Förgiftningssymtomen håller på att mildras men läget är allvarligt och läkarna förväntar sig en lång sjukdomsperiod.

Trump tiger

USA:s president Donald Trump har, liksom sin kollega Vladimir Putin i Moskva, avstått från att kommentera uppgifterna, vilket medier i hans hemland noterar. Trump har tidigare anklagats för att inte vara tillräckligt hård gentemot Ryssland.

En talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, John Ullyot, skriver dock att ”det ryska folket har rätt att uttrycka sina åsikter fredligt utan rädsla för repressalier av någon form, i synnerhet inte nervgift”.