Radar · Utrikes

Francos ättlingar mister sommarpalats

Pazo de Meiras användes som sommarpalats av den spanske diktatorn Francisco Franco.

En spansk domstol har beslutat att den spanska staten och inte Francisco Francos ättlingar har rätt till den tidigare diktatorns sommarpalats i Galicien. Beslutet är ett av flera som syftar till att sudda ut Francos arv i Spanien.

Sommarpalatset Pazo de Meiras i nordvästra Spanien byggdes omkring förra sekelskiftet och köptes under inbördeskriget år 1938, med hjälp av donationer.

Nu har en spansk domstol under ledning av domaren Marta Canales slagit fast att donationerna var ämnade för statschefen, inte för Francisco Franco personligen. Överlåtelsen av fastigheten till Franco år 1941 var falsk, enligt domaren.

– Franco betalar inget, Franco köper inget, säger Marta Canales.

Värt 60 miljoner

Det innebär att Francisco Francos levande ättlingar inte längre har rätt till palatset, som värderats till motsvarande drygt 60 miljoner kronor.

Statens anspråk på fastigheten kan ses som ett led i att försöka bli av med viktiga symboler för diktaturen som blivit kvar sedan diktatorns död 1975. Förra året flyttades den före detta diktatorns kvarlevor från ett stort mausoleum utanför Madrid till en familjegrav.

Francos familj kan fortfarande överklaga domen om palatset Pazo de Meiras, men ännu har inga ättlingar kommenterat domen.

Kontroversiella beslut

Spaniens biträdande premiärminister, socialisten Carmen Calvo, välkomnade beslutet.

– I dag har demokratin tagit ett stort steg, säger han.

Den spanska opinionen om inbördeskriget 1936–1939 och den påföljande diktaturen är fortfarande delad, och flera av de senaste årens beslut om att ta bort symboler kopplade till diktaturen har varit kontroversiella.

Mer än en halv miljon människor dödades under inbördeskriget och uppskattningsvis 150 000 dödades av Francos regim. Historiker uppskattar också att nästan en halv miljon människor tvingades fly landet.