Radar · Utrikes

Fartyg med 43 människor och 6000 kor har sjunkit

Tyfonen Maysak orsakade höga vågor när den närmade sig ön Jeju Island i Sydkorea på onsdagen.

Ett lastfartyg med 43 personer och nästan 6 000 kor ombord har sjunkit, enligt vittnesmål från en överlevande som har räddats av Japans kustbevakning.

Fartyget skickade ut nödsignaler från Östkinesiska havet utanför Japan under tyfonen Maysaks framfart. Sent i onsdags lyckades kustbevakningen hitta en överlevande, en 45-årig filippinier som säger att han tog på sig en flytväst och hoppade i vattnet efter det att ett varningsmeddelande skickats ut ombord.

Enligt honom stannade en av motorerna och en våg slog sedan omkull fartyget, som senare sjönk. 45-åringen säger att han inte såg till några fler ur besättningen medan han väntade på hjälp.

Fartyget lämnade Napier i Nya Zeeland den 14 augusti och hade 39 filippinier, två nyzeeländare, två australier samt 5 800 kor ombord.

Kritik mot djurexporten

Förra året inledde Nya Zeelands regering en översyn av landets export av levande djur, i fjol värd cirka 54 miljoner nyzeeländska dollar, motsvarande över 315 miljoner kronor. Detta då tusentals djur som exporterades från Nya Zeeland och Australien dött under transport. Bland annat har det föreslagits ett villkorligt förbud mot export av levande nötkreatur.

– Dessa kor borde aldrig ha varit till sjöss. Detta är en verklig kris, och våra tankar går till familjerna till de 43 besättningsmedlemmar som saknas med fartyget. Men frågor kvarstår, inklusive varför denna handel får fortsätta, säger Marianne Macdonald från den nyzeeländska djurrättsorganisationen Safe.

Översvämningar i Korea

Tyfonen Maysak har under torsdagen dragit in med full kraft över Koreahalvön. På många ställen har man inte återhämtat sig efter den förra tyfonen som drabbade Nord- och Sydkorea.

Den första större orten att drabbas av Maysak var den sydkoreanska kuststaden Busan, där både trafikljus och träd fällts och gator översvämmats.

Satellitbild från Nasa som visar tyfonen Maysak över Sydkorea
Satellitbild från Nasa som visar tyfonen Maysak över Sydkorea. Foto: Nasa/AP/TT

En kvinna omkom då hennes lägenhetsfönster krossades av en kraftig vindstöt. 2 200 människor har evakuerats och runt 120 000 hushåll har förlorat strömmen runt om i Sydkorea.

Stormen har därefter fortsatt norrut och fört med sig kraftig nederbörd till den nordkoreanska hamnstaden Wonsan, där gator översvämmats. Nordkorea tycks dock ha skonats från de värsta effekterna av ovädret, som försvagats när det nu fortsätter mot Kina.

Maysak är säsongens nionde tyfon och den fjärde i år att drabba Korea. Den är också en av de starkaste på flera år.