Radar · Integritet

Danmark ska införa samtyckeslag

Danmark kan bli det tionde landet i Europa att införa en våldtäktslag baserad på samtycke.

Snart kan Danmark få en samtyckesbaserad våldtäktslag. Under tisdagen kunde den danske justitieministern Nick Hækkerup berätta att en överenskommelse nu har träffats mellan regeringen och de tre stödpartierna.

En majoritet i det danska parlamentet Folketinget har i veckan enats om att ändra lagen, vilket innebär att Danmark kan bli det tionde landet i Europa att införa en våldtäktslag baserad på samtycke.

– Det här är verkligen en viktig dag för regeringen och det är verkligen bra att vi enats om det här avtalet, säger Danmarks justitieminister Nick Hækkerup, till Sveriges Radio.

Enligt det kriminalpreventiva rådet är det årligen drygt 6 700 kvinnor i Danmark som tvingas till eller upplever försök att tvingas till samlag, mot sin vilja. Många väljer att aldrig anmäla det. I Fjol anmäldes 1 662 våldtäkter och det föll 314 domar, enligt Sveriges Radio.

Huruvida sex utan samtycke ska klassas som våldtäkt eller icke, har varit ett hett debattämne i Danmark under de senaste åren.

Enligt den lagstiftning som råder idag måste det kunna bevisas att någon tvingats till sex, till exempel genom hot eller våld. Men en samtyckesbaserad våldtäktslag ställer i stället krav på ett samtycke av båda parter innan sex, för att samlaget inte skall klassas som en våldtäkt. Samtycke kan ges både genom ord och handling.

Enligt justitieministern ska ett skarpt lagförslag kunna klubbas igenom i höst och börja gälla från årsskiftet.

Amnesty International, som har följt händelseutvecklingen, ser positivt på överenskommelsen.

– Var och en har rätt till integritet och sexuellt självbestämmande och det handlar om så mycket mer än att inte tvingas till sex genom våld, hot eller utnyttjande. Danmarks nuvarande lag, liksom Sveriges tidigare, vilar på föreställningen om att en person är tillgänglig för sex fram tills hen säger nej eller gör motstånd. Det bottnar i ett förlegat synsätt som äntligen överges, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter och sexuell och reproduktiv hälsa i Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Länder i Europa som har antagit någon form av samtyckeslag

Belgien, Cypern, Grekland, Irland, Island, Luxemburg, Storbritannien, Sverige och Tyskland. 

Källa: Amnesty International

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV