En ny undersökning visar att flertalet svenskar trivs bra med att jobba hemifrån. Dessutom kan man konstatera att extroverta personer trivs bättre än introverta.
”Hemarbete – flexibelt arbete är det nya normala”. Så heter den undersökning som Europeiska institutet för beteendevetenskaplig analys (EIBA) har gjort med anledning av coronapandemin.
Drygt 500 personer, som alla har arbetat hemifrån under pandemin, har deltagit i studien. De har fått svara på frågor om hur distansarbetet har fungerat i relation till bland annat boende, familj, pendling, motivation, stimulans och produktivitet.
När resultatet nu har sammanställs visar det att två av tre personer trivs med att jobba hemifrån. Vissa delar av undersökningen har också förvånat EIBA.
– Vi trodde att den som satt i en stor vräkig villa skulle ha en fördel av det. Men det finns ingen korrelation, säger Mårten Westberg, vd för EIBA, i en intervju med arbetsmiljötidningen Arbetsliv.
Han fortsätter.
– Om du har ett eget rum eller kanske fixar till en större garderob som du kan jobba ostört i kan det vara många barn i lägenheten, under förutsättning att de kan fokusera på det de gör.
Enligt undersökningen ska faktorer som pendlingsavstånd, inkomst eller ålder inte heller spela någon roll i inställningen till hemarbete.
Extroverta trivs bättre med distansarbete
Men det finns delar som sticker ut i undersökningen. Resultatet visar nämligen att extroverta personer trivs bättre med att jobba hemifrån än introverta personer. Mårten Westberg förklarar:
– Extroverta människor har lättare att hantera förändring. Den andra dimensionen är den sociala biten. Har du vänner på flera områden i ditt liv är du inte alls lika sårbar, säger han till Arbetsliv, och fortsätter.
– För icke-extroverta är kontorskollegorna en mycket större del av deras sociala nätverk. Det handlar om hur många sociala kontakter man orkar med.
Frågorna som uppstår: Går vi mot en kontorslös framtid och finns det överhuvudtaget någon negativ aspekt av hemarbete? Svaret är nej och ja, om man utgår från undersökningen. Den visar nämligen att framtiden sannolikt inte bereder väg för en kontorslös tillvaro. Man pekar på att kreativiteten påverkas negativt av att jobba hemifrån, att anställda fortfarande kommer behöva träffas fysiskt för att kläcka bra idéer och utbyta information.
Läs även: Distansarbete är det nya normala