Radar · Utrikes

Razzior på flera håll i Wien efter dödliga dådet

Polis i närheten av operan i centrala Wien.

Den nedskjutne gärningsmannen hade rötter på Balkan, och hade velat resa till kriget i Syrien. Det säger Österrikes inrikesminister efter måndagskvällens dödliga dåd, med minst fyra dödsoffer, i centrala Wien. Razzior genomförs nu på flera håll, och ett antal personer har gripits.

Två män och två kvinnor miste sina liv i dådet, som av förbundskansler Sebastian Kurz kallas ”en uppenbar islamistattack”. Kurz säger också att många av de 14 personer som vårdas på sjukhus efter händelsen kämpar för sina liv.

Förutom de fyra dödsoffren sköts också en utpekad gärningsman ihjäl. Han beskrivs som en 20-årig österrikare med rötter i Nordmakedonien. Tidigare har han väckt myndigheters intresse då han velat resa till kriget i Syrien, säger inrikesminister Karl Nehammer till nyhetsbyrån APA.

I samband med attacken poserade han enligt ministern på Instagram med skjutvapen, och uttryckte stöd för terrorrörelsen IS.

Sex platser

Skottlossningen i Wien inträffade bara timmar innan det att Österrike återinförde virusrestriktioner, vilket gjorde att många var ute och passade på att njuta av en sista utekväll.

Attacken inträffade vid 20-tiden på måndagskvällen på sex platser i centrala Wien, vid bland annat Schwedenplatz, i närheten av en synagoga, och den stora gågatan Graben.

Österrikiska myndigheter signalerar att 20-åringen hade medbrottslingar, men hur många är oklart. Razzior genomförs på flera håll, både i Wien och utanför staden.

Ett antal personer har enligt APA gripits, men det är oklart om de misstänks för direkt inblandning i dådet. Därmed är det inte heller känt hur många gärningsmän som eventuellt jagas fortfarande.

Sökte skadade

Rabbin Schlomo Hofmeister berättar att människor blev beskjutna vid barområdet Bermudadreieck (Bermudatriangeln).

– Det var åtminstone en angripare – det är väldigt svårt att säga hur många det var – som sköt på folket som satt vid barerna och pubarna, säger han till ORF.

Människor fick panik och sprang in i lokalerna för att söka skydd.

– Plötsligt var (polisens) specialenheter vid alla husens portar. Polisen frågade efter skadade och jag hörde skrik från barerna: ”Ja, det finns två skadade här! Och här är en också”, säger Hofmeister.

Specialstyrkor insatta

Människor uppmanas att fortsatt hålla sig borta från centrala Wien under tisdagen, gränskontroller stärks och barn behöver inte gå till skolan.

Enligt Nehammer kommer soldater att skydda vissa platser i huvudstaden så att polisen kan koncentrera sig på vad som beskrivs som antiterrorinsatser.

Ministern beskriver gärningsmännen som väldigt välutrustade, i och med att de till exempel haft automatvapen.

Krismöten

Världsledare uttrycker stöd.

”USA står med Österrike, Frankrike och hela Europa i kampen mot terrorister, inklusive radikala islamistiska terrorister”, skriver president Donald Trump på Twitter.

Hans motståndare i dagens val i USA, Joe Biden, kommenterade också dådet, och sade att alla nu måste stå enade mot hat och våld.