Radar · Utrikes

Ny studie: Sverige hör till riskländerna för infodemi 

USA:s president Donald Trump meddelar via Twitter att han har covid-19.

Sverige tillhör tillsammans med bland andra Finland och Ryssland riskländer för att drabbas av falska rykten och information på sociala medier, så kallad infodemi, under corona. Det visar ny studie publicerad i Nature research. 

Den italienska studien har studerat 100 miljoner tweets från början av coronapandemin, mellan 22 januari till 10 mars, och visar på att det var mer falsk information i början då viruset var okänt för de flesta. I mars ökade graden av länkar till trovärdiga källor kring covid-19.

En annan sak som visade sig var hur graden av öppenhet kring antal smittade och dödsfall gjorde skillnad mellan länderna. I de länder med transparent rapportering länkade twittrarna till mer trovärdiga källor än i de med mer sluten rapportering. 

Bråkdel som twittrar

Enligt studien finns Sverige med bland riskländerna för infodemi tillsammans med Finland och Ryssland. Detta trots att bara en bråkdel (4 procent) av befolkningen är aktiv på Twitter, enligt Sveriges radio Ekot. 

– I den här studien har Sverige samma värden som Ryssland till exempel vilket ju kan ses som anmärkningsvärt, säger Linus Andersson, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, till Ekot.