Radar · Politik

Machokultur ett stort problem inom hotell- och restaurangbranschen

Risken att utsättas för sexuella trakasserier av kunder är särskilt stor inom hotell- och restaurangbranschen.

Sextrakasserier fortsatt problem inom hotell- och restaurangbranschen. En viktig faktor för att motverka sextrakasserier och machokultur är Ledarskapet. Det visar en rapport från Mittuniversitetet.

Trakasserier, hot och våld är vardag för många anställda i hotell- och restaurangbranschen. Något som Kristina Zampoukos, doktor i samhällsgeografi och forskare vid turismforskningsinstitutet ETOUR på Mittuniversitetet i Östersund, ville göra något åt.

Med finansiering från  Afa Försäkring startade hon i början av 2019 sin forskning som har pågått  till februari 2022. I dagar kom hon ut med en delrapport: ”Är du en sådan där #metoo?” Ett mål med forskningsprojektet är att hitta verktyg eller metoder för att jobba preventivt.

Ett annat mål är att uppmärksamma problemet. Forskarna har intervjuat anställda och chefer i hotell- och restaurangbranschen om deras upplevelser av trakasserier, både rasistiska och sexuella, samt hot och våld i arbetet. Där 24 djupintervjuer (18 kvinnor, 6 män) fördelat på 11 arbetsplatser runt om i landet genomfördes.

– En övervägande majoritet tar upp sexuella trakasserier som ett problem, framför allt inom restaurangverksamhet. Det är ingen hemlighet att problemen har funnits länge, men kanske att det finns en annan medvetenhet nu. Det kan hänga ihop med att en ny generation tar plats, säger Kristina Zampoukos, till tidningen Hotellrevyn.

Det forskarna fann var att på vissa av arbetsplatserna visste alla vad som gällde och det var mer självklart att säga ifrån. Där det var högre personalomsättning och många extraanställda blev det mer upp till individen.

"För han var ju snäll och han var duktig, och han spelade på de här hårfina gränserna, att han gjorde kanske mig aldrig direkt obekväm, att så här, han lade händerna på min rumpa. Men det var liksom ofta en lång kram som var så här, ”det är du som vill kramas nu och inte jag, men jag gör det här ändå, av …” Alltså, så där typ. Men annars tänker jag inte att det var så mycket … Det var liksom inte att man gick genom köket och fick en smäll på rumpan eller liksom en … (Servitris 2, arbetsplats D)" Ur: Är du en sådan där #metoo?

En av slutsatser i rapporten är att ledarskapet på arbetsplatsen är av stor betydelse. Ett ledarskap som bygger på: ”Närvarande, engagerade och delaktiga ledare som visar omsorg om sin personal och som inte räds att ta tag i de problem som eventuellt uppstår.”

Ett gott exempel

Forskarna fann en arbetsplats som lyfter fram i rapporten som ett gott exempel. Där hade de som startade verksamheten redan från början en idé både om vilken matupplevelse de vill ge och vilken arbetsmiljö de skulle skapa

– De jobbade medvetet med att få bort hierarkier. De hade tankar om schemaläggning och vikten av att ha ett liv vid sidan av jobbet. Kvalitetsarbetet hade kopplats samman med det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Kristina Zampoukos till Hotellrevy.

Alltså, det är som på de flesta restauranger, att servisen är majoritet tjejer och köket är majoritet snubbar. Och det blir ofta både det ena och det andra som uppstår där. Men vår köksmästare jobbar extremt hårt på att avnormalisera grabbkulturen i kök och hierarkier och de jargonger som finns. (Kock, arbetsplats D)" Ur: Är du en sådan där #metoo?

Flera tidigare studier pekar även ut hotell- och restaurang som den bransch där risken att utsättas för sexuella trakasserier av kunder är särskilt stor, samt att det dessutom är vanligare att de anställda blir utsatta för sexuella trakasserier av chefer och arbetskamrater. Störst risk löper unga kvinnor i osäkra anställningar, och förövarna är övervägande män.

Så säger lagen: Sexuella trakasserier

Enligt svensk lag är det förbjudet att trakassera en annan person, och definitionen för trakasserier lyder: 
• ”Ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.” Vidare lyder definitionen för sexuella trakasserier: 
• ”Ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet.” Arbetsgivare har skyldighet att utreda sexuella trakasserier: 
• ”Om en arbetsgivare får kännedom om att en arbetstagare anser sig i samband med arbetet ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier av någon som utför arbete eller fullgör praktik hos arbetsgivaren, är arbetsgivaren skyldig att utreda omständigheterna kring de uppgivna trakasserierna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra trakasserier i framtiden. Skyldigheten gäller också i förhållande till den som fullgör praktik eller utför arbete som inhyrd eller inlånad arbetskraft.”
Diskrimineringslagen (SFS 2008:567).

Så kan du agera

• Lägg märke till situationen – stanna upp och tänk efter: Vad hände här? Hur kändes det? Be personen att sluta med det oönskade beteendet. Ibland kan det kännas lättare att skicka ett mail.
• Berätta – Det är upp till arbetsgivaren att hantera situationen, men då behöver hen få veta vad som pågår. Du kan vända dig direkt till arbetsgivaren. Du kan också välja att tala med en fackligt förtroendevald på din arbetsplats eller med ditt skyddsombud.
• Dokumentera – spara sms, mejl eller lappar som upplevs som kränkande. Det är också bra att skriva upp vad som sägs och görs och vad du gjort vid tillfällena.
• Om din arbetsgivare brister i sitt ansvar att utreda och åtgärda uppgifter om sexuella trakasserier kan du göra en anmälan. Anmälan görs till ditt fackförbund. Om du inte är medlem i facket görs anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
• Du kan utöver det anmäla personen som trakasserar dig till polisen eftersom vissa handlingar är brottsliga.
Källa: Fackförbundet ST

Andra källor:

• SAC Syndikalisterna: Feministisk verktygslåda: Sexuella trakasserier – SAC
• Arbetsmiljöverket: Sexuella trakasserier