Radar · Miljö

Första ”nya” produkten från världshavens skräphög – solglasögon

Med hjälp av en båge som flyter med havsströmmarna vill The ocean cleanup project samla in plastskräp – men projektet har mötts av kritik.

Över en yta stor som Frankrike ansamlas en del av världens plastskräp långt ute i Stilla havet. Ett omtvistat projekt – lett av entreprenören Boyan Slate, försöker städa upp det. Nu har han tagit ett nytt grepp för att samla in pengar till projektet, ett par återvunna solglasögon.

Det har minst sagt stormat kring Boyan Slat. Som 22-åring skapade han rubriker när han lanserade en uppfinning, som han sa skulle kunna rensa världshaven på plastskräp. Tolv månader senare hade han och hans team av ingenjörer, gjort en prototyp av uppfinningen, en anordning formad som en båge som kan flyta med havsströmmarna. Med den planerar han att fösa samman det plastskräp som nu flyter runt över de stora vidderna, för att sedan transportera det till land.

Ett första lyckat försök genomfördes i oktober förra året. Men innan dess hade projektet kantats av motgångar, med insamlingsanordningar som slitit sig till havs och drivit med vindarna.

"Alla sätt behövs"

Projektet har mött kritik för att det tar fokus från grundproblematiken, det extrema användandet av plastprodukter världen över. En kritik Boyan Slate mött genom att poängtera, att den plast som redan hamnat i haven måste tas om hand.

– Alla sätt behövs, sa han i ett längre reportage i The New Yorker i fjol.

Men projektet har också oroat marinbiologer som ser risker med att en gigantisk anordning ska svepa över vattenytan, där havslevande djur lever. Kritik som Boyan Slate i sin tur, tillbakavisat.

Den första återvunna plastprodukten från The great garbage patch i Stilla havet
Den första återvunna plastprodukten från The great garbage patch i Stilla havet. Ett område där plastskräp ansamlats på grund av havsströmmarna. Foto: The ocean cleanup project.

Men det senaste året har nyheterna från The ocean cleanup sinat. Ett nytt system som ska rensa floder på skräp har sjösatts men från det stora projektet som ska rensa världshaven från plast, har intet nytt hörts – då en ny insamlingsanordning är under utveckling. Däremot lanserar Boyan Slate nu ett par solglasögon, gjorda på plastgranulat från den stora skräphögen i Stilla havet. Det vill säga ett av de områden i världshavet som de stora havsströmmar transporterar plasten till.

Vill använda skräp för att samla skräp

För 199 euro kan glasögonen köpas in. En summa som kan hjälpa The ocean cleanup project, att rensa 24 fotbollsplaner från plastskräp. Blir alla sålda innebär det en halv miljon fotbollsplaner.

”Det betyder att vi kan använda skräp för att samla in mer skräp: på så sätt går vi cirkeln runt om och om igen, till vi har lyckats med vårt uppdrag att rensa oceanerna”, skriver The Ocean Cleanup project i ett uttalande.

Om det är goda nyheter för miljön, återstår att se.