Radar · Morgonkollen

Få i riskgrupp vaccinerar sig mot säsongsinfluensan

Från november kan de som tillhör en riskgrupp vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Bara hälften av dem som tillhör en riskgrupp brukar vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Men i år är det särskilt viktigt att fler gör det, inte minst för att minska trycket på sjukvården.

Varje år dör uppemot 4 000 personer i förtid i säsongsinfluensa, varav 90 procent är över 65 år. Ändå är det många i den åldersgruppen som drar sig för att vaccinera sig.

– Det är lite sorgligt. Tittar man på statistiken för de som är över 65 år är det bara hälften och inte ens det som går och vaccinerar sig, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på vårdföretaget Doktor24.

Bara tio procent

Bland dem som är yngre än 65 år men som har en underliggande sjukdom, som till exempel kronisk hjärt- eller lungsjukdom, är det bara tio procent som vaccinerar sig. Om man har en underliggande sjukdom och insjuknar i influensa är risken att man drabbas av komplikationer som lunginflammation.

– Det är den vanligaste orsaken till influensarelaterade dödsfall.

Nu när spridningen av coronasmittan ökar är det extra viktigt att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, anser Rolf Gustafson.

– Det är angeläget att man försöker hålla sig så frisk som möjligt så att sjukvården kan få arbeta i lugn och ro med covid-19.

Nya rekommendationer

I år erbjuds alla som är 65 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp gratis vaccinering i samtliga regioner i Sverige. Nytt är också att de som bor i ett hushåll med någon som tillhör en riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig.

– Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd men om både den som är känslig och den som bor under samma tak är vaccinerad så minskar risken, säger Rolf Gustafson.

Under november kan de som tillhör en riskgrupp vaccinera sig på bland annat vårdcentraler, apotek och vaccinationsmottagningar. För att undvika risken för trängsel och coronasmitta har nya rutiner med bland annat tidsbokning införts.

Fakta: Influensavaccinering

• Vaccinationen av riskgrupper startar den 3 november i de flesta regioner. För övriga grupper startar vaccineringen den 1 december.
• Till riskgrupper räknas bland annat personer över 65 år, gravida efter vecka 16, vuxna och barn från 6 månader med till exempel kronisk hjärt- eller lungsjukdom, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes mellitus och kraftigt nedsatt immunförsvar.
• Även de som bor i samma hushåll som någon som tillhör en riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig.
• Det gäller också för sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar samt all annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.
Folkhälsomyndigheten, Doktor24TT