Radar · Nyheter

Syriskt stridsflygplan nedskjutet av Turkiet

Turkiska militärfordon i östra Idlib den 28 februari.

Turkiet uppger att man skjutit ner ett syriskt stridsflygplan i nordvästra Syrien. Det är den tredje sådana nedskjutningen på tre dagar, sedan Turkiet öppet förklarat krig mot den ryskstödda regimen.

Planet sköts ner av turkiskt stridsflyg i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien. Turkiets försvarsdepartement bekräftar att man skjutit ner ett flygplan av typen L-39, tillhörande den syriska regimen.
Det finns ännu ingen bekräftelse från Damaskus. Den statliga syriska nyhetsbyrån rapporterar endast om att ett av regimens flygplan angripits.
Enligt SOHR sköts det ner av ett turkiskt F-16-flygplan och kraschade i ett regimkontrollerat område.

Eskalerat

Spänningarna mellan Turkiet och Syrien har ökat stadigt sedan regimstyrkorna i december inledde en offensiv för att återta oppositionskontrollerade Idlib, där Turkiet stödjer vissa rebellgrupper och har flera militära observationsposter. Efter att soldater på båda sidor dödats har situationen eskalerat. I söndags bekräftade Turkiet att man inlett en motoffensiv mot president Bashar al-Assads styrkor sedan över 30 turkiska soldater dödades i syriska luftangrepp i förra veckan.
Samma dag, i söndags, sköt Turkiet ner två syriska stridsflygplan.

Erdogan till Ryssland

Den syriska regimens offensiv i Idlib har tvingat omkring en miljon människor på flykt. Många av dem har rört sig mot den turkiska gränsen.
Striderna har även ökat spänningarna mellan Turkiet och Ryssland, som stödjer regimstyrkorna. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat Ryssland för att inte respektera överenskommelser som har gjorts för att förhindra en offensiv mot Idlib. Ankara och Moskva har dock nära band på andra områden och har ofta samarbetat för att lösa meningsskiljaktigheter om Syrien. Erdogan väntas besöka Ryssland på torsdag för samtal med president Vladimir Putin om krisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV