Radar · Miljö

EU-förslag: Ny klimatlag utan veto

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen har lanserat en "ny grön giv".

I morgon föreslår EU-kommissionen en ny klimatlag, där ländernas vetorätt är borttagen, enligt ett läckt utkast. Miljöorganisationer är kritiska till att startdatumet för de skärpta utsläppsminskningarna är först 2030.

EU ska bli klimatneutralt 2050 – det enades alla medlemsländer utom Polen kring i december 2019. Hur det ska gå till är ämnet för en ny EU-lag, som kommissionen presenterar förslag på i morgon onsdag.

Utkastet till lagen har läckt till bland annat Reuters. Nyhetsbyrån skriver att unionens utsläppsmål från och med år 2030 ska uppdateras i linje med vetenskapen vart femte år, och automatiskt bli lag i unionen.

Det ska gälla såvida inte en kvalificerad majoritet av medlemsländerna och en majoritet av EU-parlamentarikerna röstar mot. I nuläget gör vetorätten att EU-ländernas stats- och regeringschefer måste enas om både utsläppsmål och miljöskatter för att de ska bli verklighet. Den vetorätten ska enligt utkastet till ny lag tas bort, så att enskilda länder inte längre kan hindra skärpta utsläppskrav.

– Det är definitivt ett bra steg. Men det återstår att se om det överlever lagstiftningsprocessen, sade Klaus Röhrig från den europeiska klimatorganisationen CAN vid en pressträff i Bryssel i måndags, enligt Europaportalen.

Andra miljöorganisationer är mer kritiska. Greenpeace klimatpolitiska rådgivare Sebastian Mang ifrågasätter startdatumet för de skärpta utsläppsmålen.

– Elefanten i rummet kommer att fortsätta att vara 2030-målet. Vad vi gör från och med nu fram tills dess kommer att avgöra om vi når 1,5-gradersmålet, säger han till Reuters.

EU:s nuvarande utsläppsmål ligger på 40 procent till år 2030, jämfört med nivåerna år 1990. Ett mål som kritiserats från många håll för att vara för lågt satt – och som dessutom ser ut att missas, enligt Europeiska miljöbyråns bedömning från december 2019.

Efter att EU-kommissionen presenterat sitt lagförslag på onsdag måste medlemsländerna och parlamentet enas om lagens slutliga utformning.