Glöd · Debatt

”Djuren är helt utlämnade till jägare och deras hundar”

Döda rävar på Jokkmokksmarknaden.

DEBATT Fredagen den 28 februari samlades återigen jägare på hotellet i Vrigstad, nära Sävsjö i Småland, för att påföljande lördag och söndag tävla i Stövar-SM för rävhundar. Förra gången i november 2018 var det med anledning av tävlingen Stövar-SM för harhundar.

Vi i föreningen Jaktkritikerna protesterar å det bestämdaste mot denna tävling med motiveringen att rävarna stressas helt i onödan och dessutom under vintern, då de behöver alla sina energireserver för att överleva. Det är nu också den tid på året som de söker sig en partner. Även hundarna utsätts för djurplågeri. Vid det senaste Stövar-SM för harhundar utanför Strömsund i oktober 2019 fick två av de tio hundarna avbryta tävlingen på grund av skador.

Själva tävlingen går ut på att tio hundar släpps i olika provområden där de ska spåra och driva en räv i upp till 90 minuter per ”släpp”. Från klockan åtta på morgonen till tre på eftermiddagen två dagar i rad. Maximalt kan alltså en ”duktig” hund driva tre olika rävar i 90 minuter per räv och dag.

De tre senaste SM-tävlingarna – på Gotland 2017, i Skövdetrakten 2018 samt i Värmland 2019 – skapade stor medial uppmärksamhet. Speciellt sponsorerna fick ta emot mycket kritik. Så tvingades till exempel försäkringsbolaget Agria att dra sig ur sponsringen av tävlingen på Gotland efter omfattande protester.

I Skövde fick kommunen hård kritik för sin sponsring. Artiklar och insändare skrevs och en namninsamling genomfördes. I skogarna försökte djurvänner från både Sverige och utlandet värna rävarna.

Tro nu inte bara att det är SM-tävlingar som hålls på olika platser i Sverige. Nej, för att få delta i SM måste hunden ha genomgått flera olika bruksprov, klubbmästerskap och distriktsmästerskap.

Slutligen – betänk nu vad som pågått i jaktkretsar år ut och år in. Alla dessa bruksprov, KM, DM och SM. De vilda djuren är helt utlämnade till jägare och deras hundar. Jaktkritikerna vill av djurrättsliga skäl att tävlingar av detta slag ska upphöra och att löshundsjakt ska förbjudas med allt av djurplågeri som den innebär.