Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. I Sibirien, Ryssland, har lokala myndigheter utfärdat katastrofläge sedan 20 000 liter dieselbränsle läckt ut i en flod nära den arktiska staden Norilsk.

Bryssel, Barcelona, Berlin – under coronavåren har cykelbanorna i Europas städer blivit bredare och fler än någonsin för att människor inte ska trängas i kollektivtrafiken. Cykeln ska hjälpa oss ur krisen – och det är inte första gången.

De omfattande protesterna i USA mot rasism och polisvåld fortsätter med till synes oförminskad styrka, samtidigt som Pentagon meddelar att 1 600 soldater har placerats ut runt huvudstadsregionen. Tusentals demonstranter föll på knä i gräset utanför USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i huvudstaden Washington DC strax innan kvällens utegångsförbud trädde i kraft, och skanderade i kör: – Ingen rättvisa, ingen ro!

"Ju mer man gör, desto mer hinner man med. Ju mindre man gör, desto mindre hinner man med. En dagdrivare har inte en minut ledig." – Maurice Sachs (1906–1945), fransk författare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det internationella klumpfotsdagen. Den infördes till hyllning av ortopeden Ignacio Ponseti, född den 3 juni 1914, som kom på en teknik, så kallad seriegipsning, att rätta till klumpfötter utan operation.

DET HÄNDE DÅ

150 år sedan kvinnorna började erövra studentmössorna. Det har gått 150 år sedan kvinnor fick rätt att ta studenten. Den 3 juni 1870 bröts det manliga monopolet. Betty Pettersson blev pionjär i ett Sverige som tog några trevande steg mot jämställdhet.

För 35 år sedan, 1985, beslutade riksdagen att kärnkraften skulle vara avvecklad senast 2010. Det ansågs vara ett sätt att följa folkomröstningen fem år tidigare. I dag är det andra tongångar om energiformens vara eller icke vara.

För 70 år sedan, 1950, bestegs för första gången ett berg på 8 000 meter över havet. Det var en fransk expedition under ledning av Maurice Herzog som besteg Annapurna I, 8 078 meter över havet, i Himalaya i Nepal.

3 000…

…ton pappersmassa samt maskiner förstördes för 95 år sedan, 1925, när tre förrådsbyggnader brann ned vid Iggesunds bruk i Hälsingland. Värdet av det förstörda var 800 000 kronor, knappt 22 miljoner kronor i dagens pengavärde.