Radar · Migration

Grekland vräker tusentals flyktingar – mitt under coronapandemin

Mitt under pågående coronapandemi ska Grekland vräka tusentals flyktingar som beviljats skydd.

I måndags påbörjade den grekiska regeringen en process där tusentals flyktingar ska vräkas. Flera av dem har beviljats asyl och ska slussas över till landets socialtjänst – men vart de – och de andra – ska ta vägen är oklart.

Totalt 11 237 flyktingar ska flyttas från de hotell och anläggningar där de bor, enligt uppgifter från det grekiska migrationsministeriet. 9000 av dem har beviljats asyl i Grekland, enligt UNHCR, och är därmed inte längre asylsökande, enligt de grekiska myndigheterna. De övriga har fått avslag på sin ansökan. Det innebär att de inte längre kan bo i bostäder som är avsedda för asylsökande och finansierade av den grekiska staten och EU.

I Aten har flyktingar protesterat mot vräkningarna, rapporterar solidaritetsnätverket No borders, som följer situationen för flyktingar och mänskliga rättigheter i Grekland, på Twitter. Tusentals människor riskerar nu att bli hemlösa mitt under den pågående pandemin.

Greklands migrationsminister, Notis Mitarachi, sa under måndagen att de berörda flyktingarna fått information om beslutet i god tid och att det nu inte finns utrymme för några extra fördröjningar. Det finns planer på att successivt vräka ännu fler – i takt med att de beviljas skydd.

Men enligt UNHCR riskerar nu 9000 hemlöshet.

”Vi är djupt oroade över att många flyktingar i Grekland nu blir utan assistans innan de har ett skyddsnät på plats”, skriver UNHCR Grekland på Twitter.

4000 av de som ska vräkas bor just nu i det av EU-kommissionen finansierade projektet ESTIA. De  övriga har fått avslag på sin ansökan och ska, förr eller senare, deporteras.

Tidsfristen kortades

I mars i år godkändes en lagändring som kortade tiden mellan att någon får sin status erkänd och uppehållstillstånd beviljats till att personen måste flytta till ett eget boende från sex till en månad.

UNHCR är kritiska till att stödet till de som beviljas skydd upphör för snabbt – eftersom det återigen gör att de hamnar i en utsatt situation och kan komma att belasta andra delar av det grekiska välfärdssystemet.

Enligt den grekiska regeringen är syftet med att snabbt flytta de som beviljats skydd från statliga anläggningar avsedda för asylsökande att göra plats för andra flyktingar, som just nu lever i överfulla läger på de grekiska öarna.

Men enligt UNHCR är inte detta rätt väg att gå – även om de instämmer i att flyktingarna som är fast på öarna behöver evakueras omgående. Enligt Aegean Boat Report, som för statistik över antalet flyktingar på öarna samt ankomsterna, är över 35 000 flyktingar just nu fast på de grekiska öarna. För några månader sedan var det över 40 000.

”Att flytta ett problem från öarna till fastlandet är inte en lösning. UNHCR har uppmanat myndigheterna att använda ett annat tillvägagångssätt, och att ha en högre tröskel för att fortsätta hjälpa utsatta människor som inte kan lämna sina boenden just nu”, enligt en sammanfattning av en presskonferens som Andrej Mahecic, talesperson för UNHCR, höll på huvudkontoret i Geneve.

Hanna Strid