Radar · Nyheter

Dödsskjutning av palestinsk man med autism upprör

Protester i solidaritet med både Iyad Hallak och George Floyd i Jaffa, nära Tel Aviv, under söndagen.

Iyad Hallak var på väg till sin skola när han sköts av israelisk polis. Aktivister och demonstranter menar att händelsen liknar mordet på George Floyd, som fått hela världen att rasa.

Den 30 maj var 32 årige Iyad Hallak  på väg till sin  skola för personer med särskilda behov i Gamla stan i Jerusalem. Han tillsammans med vårdare när han sköts av israelisk polis, rapporterar nättidningen +972 Magazine.

Samma kväll demonstrerade 200 personer  i Jerusalem och i Israels huvudstad Tel Aviv mot skjutningen. Bland demonstranterna fanns ett dussin aktivister som höll skyltar med ”PalestinianLives Matter” och ”Justice for Ilyad. Justice för Floyd”. Den sista med hänvisning till mordet på George Floyd i Minneapolis förra måndagen, som demonstranterna menar har tydliga paralleller till mordet på Ilyad Hallak.

Israelisk polis hävdar att han bar vapen och Hallak sköts då han  sprang iväg och tog skydd bakom en soptunna. Enligt ett uttalande från den israeliska polisen ska de ha sett en ”misstänkt med ett föremål som såg ut som en pistol”, skriver The Guardian. Men efter att Iyad Hallak skjutits ihjäl ska inget vapen ha återfunnits.

Warda Abu Hadid, Iyad Hallak vårdare, som var med när han mördades och försökte uppmärksamma polisen på att han var gravt autistisk och inte förstod deras order.

– Han har en funktionsnedsättning. Vänta ett ögonblick, ta hans ID-kort, titta på hans ID-kort, säger hon att hon ropade till polisen.

Men enligt Warda Abu Hadid hörde inte polisen – eller så ville de inte höra, menar hon. Efter att ha skjutit Iyad Hallak ska polisen enligt Hadid själv även ha hotat henne genom att rikta sina vapen mot henne, skriver The Guardian.

Liknande system

De två poliserna som var delaktiga i mordet frihetsberövades efter händelsen. En har villkorligt frigivits medan den andra är satt i husarrest, enligt +972 Magazine. Dödandet av Iyad Hallak har lett till att den israeliska försvarsministern Benny Gantz bett om ursäkt offentligt. Premiärminister Benjamin Netanyahu kommenterade däremot inte händelsen under söndagens möte med kabinettet. Flera av parlamentsledamöter har dock uttalat sig i skarpa ordalag om skjutningen.

Pro-palestinska aktivister i Israel, Palestina och USA har dragit paralleller mellan mordet på Iyad Hallak och George Floyd, skriver The Guardian. På twitter har hashtags som #Palestinianlivesmatter och #Muslimlivesmatter använts för att komplettera #Blacklivesmatter efter mordet på Hallak.

Palestine Institute for Public Diplomacy, som är baserade i staden Ramallah på Västbanken, har publicerat en bild föreställande Hallaks och Floyds porträtt med texten ”två länder, liknande system” som fått stor spridning. Bilden går att se här.