Energi · Recension

Det thailändska köket behöver en vegansk umamikick

Pad thai är en riktig klassiker, vanligtvis serverad med kyckling eller räkor.

Vårens sista krogrecension, innan det solitära picknickandet tar vid, utspelar sig i Majorna i Göteborg. Precis i utkanten av det Gathenhielmska kulturreservatet ligger Thai food house som har 23 veganrätter på menyn.

Jag har varit vegan i 20 år. Eller har jag? När jag flyttade från min lilla uppväxtort på östkusten till en stad med en halv miljon ordvitsande fêskälskare, testade jag thaimat för första gången. Vegetariskt, stod det på menyn. Men det var inte vegetariskt. Rätterna innehöll fisksås.

När det började gå upp för mig att det var mer regel än undantag att thailändska restauranger kallade fisksås för vegetariskt, lades min thaimatsvurm på is. När jag bad om mina favoriträtter utan fisksås, smakade maten nästan ingenting. Dessutom, som om fisken inte vore nog, innehåller exempelvis röd och grön curry oftast räkpasta.

Svaret ligger i ordet umami. Den femte grundsmaken. Fisksås är i många östasiatiska kök lika självklar som smörklicken för en sillstekande göteborgare. Självklart borde varenda restaurang som serverar fisk under epitetet vegetariskt, få påhälsning från kommunen. Det är ju rent livsfarligt för en allergiker.

Efter att ha levt näst intill thaimatslös i många år, gläds jag nu åt att allt fler thairestauranger börjat erbjuda veganska rätter. Frågan är ju då om det smakar gott. Vi bestämmer oss för att testa Thai food house i Majorna, i sillstan. Thai food house är ett förvånansvärt trevligt litet snabbhak med både möbler och väggar i varma färger. Avhämtningskänslan till trots går här utmärkt att stanna på en öl. Planen var att ta med mat till närliggande park, med tanke på rådande läge, men eftersom det är nästan tomt i lokalen bestämmer vi oss för att sitta inne.

Massaman, panang, röd och grön curry är klassiska kryddor i det thailändska köket, men allt för ofta innehåller de räkpasta
Massaman, panang, röd och grön curry är klassiska kryddor i det thailändska köket, men allt för ofta innehåller de räkpasta. Foto: Jenny Luks

Varför har vi då valt just denna lilla krog? Jo, för här finns en meny med 23 veganrätter. Vi har redan i förväg bestämt oss för att välja två klassiker. Jag kör min favoritcurry: massaman. Mitt sällskap väljer en pad thai. Massamanrätten består av kokosmjölk, morot, potatis, lök och ananas med ris. Pad thai är i vanlig ordning en risnudelrätt med wokade grönsaker. Vi väljer båda tofu som tillval och jag lägger dessutom till en skål med färsk koriander.

Inga beställningar tas från personalen, utan vi beställer på hemsidan och betalar med Swish. Smidigt för alla parter och lämpligt i dessa tider. Det dröjer inte länge innan vi har tallrikarna på bordet. Det visuella intrycket är helt okej och vi hugger in. Nu ska vi reda ut det här med umami och fisksås.

Grönsakerna är perfekt krispiga. Tofun kunde i mina ögon haft lite mer stekyta. Mitt sällskap tycker att tofun är bra som den är, men grönsakerna är för krispiga. Jag strör på krossade jordnötter och koriander. Nu känns rätten lite mer mångfasetterad och det är dags att analysera såsen. Det är en godkänd rätt, inte snack om den saken. Jag har ju ätit bedrövliga veganska thairätter. Den här är relativt fyllig i smaken, har bra sälta och det finns en igenkänning i min gamla favoritcurry.

Men det fattas nåt, det där djupet i smakerna. Man kan enkelt konstatera att fisksåsen utgör en stor del av smakpaletten i det thailändska köket. Jag är inte kock eller matkemist, så jag kan tyvärr inte klämma fram tips på hur man ökar umamin i den här typen av rätter. Men det måste gå. Det finns veganska alternativ till fisksås. Det kanske är värt att testa.

Slutligen: mitt sällskaps pad thai. Jag har aldrig riktigt förstått mig på pad thai. Jag tycker på ett generellt plan att det är en ganska intetsägande rätt. Sällskapet tycker att den klassiska tamarindsmaken är tydlig, men jag lyckas inte riktigt förnimma den. Vi får enas om att vi inte är eniga. En vegansk pad thai behöver bli lite mer komplex. Men det är hyggligt presterat av ett snabbhak och vi tackar och bockar för veganmenyn.

Thai food house
Allmänna vägen 4, Göteborg

Priser:

Massaman med ris: 95 kronor.
Pad thai: 95 kronor.
Extra koriander: 10 kronor.

Betyg:

3/5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV