Radar · Nyheter

Brist på skydd oroar många inom äldreomsorgen

Många i äldreomsorgen saknar fortfarande skyddsutrustning.

Fortfarande saknas skyddsutrustning inom äldreomsorgen och drygt hälften av Kommunals medlemmar känner oro över tillgången på skyddsutrustning, visar en undersökning från Novus.

37 procent av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen har under coronapandemin någon gång jobbat utan rätt skyddsutrustning. Det visar en undersökning bland Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen som Novus gjort på uppdrag av Kommunal.

Enligt Kommunal har fler medlemmar nu fått tillgång till rätt skyddsutrustning, men under den senaste veckan har 16 procent arbetat utan rätt skyddsutrustning mot tidigare 37 procent.

– Det går åt rätt håll men 16 procent arbetar fortfarande utan rätt skyddsutrustning och det är alldeles för högt, det borde vara närmast noll vid det här laget, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Undersökningen visar också att en stor del av dem som arbetar utan skyddsutrustning finns bland yngre, inom hemtjänsten, vårdbiträden och de som jobbar i Stockholms län. Och mer än varannan person är orolig över tillgången till skyddsutrustning. Var femte anser inte att arbetsplatsen följer basala hygienrutiner, främst på grund av okunskap.

Enligt Kommunal anser deras tillfrågade medlemmar att mer personal behövs, 40 procent upplever att bemanningen inte är tillräcklig. De uppgav också att mer skyddsutrustning i form av till exempel visir och ansiktsmask behövs för att förbättra skyddet mot coronaviruset på arbetsplatsen.

Fem procent uppgav att de gått till jobbet med förkylningssymtom och att den främsta orsaken var att de inte vill lämna kollegerna i sticket. De flesta av dessa var yngre, män och jobbar i privat sektor i Stockholms län.

”Medlemmarnas vittnesmål visar att det här är långt ifrån över. Därför kommer jag fortsätta lägga ett stort ansvar på myndigheterna. Deras otydlighet kring skyddsutrustning gör att det fortfarande ser så olika ut”, skriver Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Kommunal uppger att 4 463 personer har svarat på undersökningen, vilket är 44,6 procent av de tillfrågade.