Intro

Välkommen till dagens Syre!

I år slipper Kolmårdens delfiner showa för turisterna men så fort corona släpper taget om landet lär de vara igång igen. Detta trots en omfattande kritik från djurrättsrörelsen under flera decennier. Syres Elin Dunås har tittat närmare på läget för delfinerna och pratat med Djurrättsalliansens Daniel Rolke och Kolmårdens djurchef Filip Johansson.

Några politiska nyheter för dagen är att hela Frankrikes regering avgår medan korruptionsutredningarna i Latinamerika fortsätter att snärja politiska högdjur, två ex-presidenter anklagas nu för pengatvätt.

Vi skriver också om att FN oroar sig över gripanden i Hongkong där Kina utsett Zheng Yanxiong, känd för sin hårda linje mot oppositionella, till ledare för den myndighet som ska upprätthålla den kontroversiella nya säkerhetslagen i Hongkong.
USA å sin sida oroar sig för Kinas militärövningar i Sydkinesiska sjön.

Om man vill lyfta blicken tillsammans med Naomi Klein så har vi nu kommit fram till del nio i vår sommarföljetong. I dag handlar det bland annat om när BP:s oljeplattform Deepwater Horizon exploderade i Mexikanska golfen 2010. Hur lång tid tar det för ett så här förött ekosystem att återhämtas och helas frågar hon sig. Är det ens möjligt? Åtminstone inte inom en tidsram som vi kan ha något begrepp om.

Trevlig läsning!