Radar · Miljö

Stor andel fiskar hotade vid varmare temperaturer

Inte bara fisket hotar torsken.

Stigande vattentemperaturer kan göra att en stor del av jordens fiskar dör ut mot slutet av seklet, visar en ny studie. Redan vid 1,5 graders uppvärmning är 10 procent hotade. Vid ett värsta scenario kan 60 procent av arterna riskera utrotning.

– En ökning med 1,5 grader är redan en utmaning för vissa, och om vi låter den globala uppvärmningen fortsätta kan det bli mycket värre, säger Hans-Otto Pörtner, klimatolog och medförfattare till studien, till The Guardian.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Science och har undersökt hur 700 olika fiskarter, såväl salt- som sötvattenfiskar, skulle påverkas av stigande temperaturer. Resultaten visar att även ekologiskt och ekonomiskt viktiga arter som exempelvis svärdfisk, atlanttorsk, stillahavstorsk, stillahavslax och Alaska pollock är hotade vid så låga temperaturändringar som 1,5 grader.

När temperaturerna stiger, så använder fisken mer syre och energi. Men samtidigt så minskar syrehalten i vattnet med stigande temperaturer. Detta slår extra hårt mot fiskembryon och lekande fisk.

Vid ett värsta-scenario där temperaturerna ökar med 4-5 grader riskerar 60 procent av fiskarterna att dö ut fram till år 2100.

Medförfattaren Flemming Dahlke uppger till The Guardian att det varit svårt att komma fram till siffrorna, då en enda art kan ha stor påverkan på hela ekosystemet. Han nämner Atlanttorsken som ett exempel på det.

– Om den här arten förskjuts ur systemet har detta en stor inverkan på själva ekosystemet och alla processer och interaktioner med arter eftersom det är ett viktigt rovdjur.

Han konstaterar också att studien inte tar hänsyn till andra klimatfaktorer som till exempel havsförsurning, vilket kan förstärka effekterna för känsliga arter.