Energi

Snabba klättrare i trädgården

En spaljé med en klättrande klematis blir ett bra insynsskydd.

Klängväxter är en räddare i trädgården. Med deras hjälp kan man både skapa mysig lummighet och dölja fula saker som staket, trista väggar och soptunnor.

– Vissa är även perfekta att skapa höjd i rabatterna med, säger trädgårdsarkitekten Jennie Strinnhed.

Klätterhortensia, klematis och murgröna är alla exempel på lättodlade, härdiga och snabbväxande hjälpredor i trädgården. För klätterväxter är både vackra och praktiska. Deras gröna bladverk och fina blommor kan dölja saker man vill gömma i sin trädgård och samtidigt skapa rumslig lummighet.

– Jag är väldigt förtjust i dem och planerar nästan alltid in någon variant av klättrare när jag ritar en trädgård, säger Jennie Strinnhed.

År 2016 sadlade hon om – efter över 20 år i reklambranschen – och läste till trädgårdsarkitekt vid Trädgårdsakademin i Ängelholm. Numera driver hon det egna företaget Aster Trädgårdsdesign.

– Det är roligt att få göra så många olika trädgårdar. Varje kund har sina önskemål och tomterna sina unika förutsättningar, säger hon.

Hennes egen trädgård drar åt det romantiska, lite trolska hållet.

– Jag tycker att det är väldigt fint att skapa rumslighet och viss struktur men i samklang med naturen.

Där kommer klätterväxterna in. De är nämligen väldigt lämpliga för just detta. Många är lättodlade och okomplicerade och växer snabbt.

Snören och spaljéer

Med hjälp av snören, spaljéer eller valv kan man trolla fram frodiga avgränsningar som ramar in de olika avdelningarna. Eller ge skugga eller insynsskydd där det behövs.

– Man har kanske ett berg eller en garagevägg på tomten som känns trist. Då är det perfekt att låta en klätterhortensia klä in ytan i stället, säger Jennie.

Just hortensia är i ropet just nu. Både som krukväxt och som blomma i rabatten. Främst för att de har praktfulla blommor i alla möjliga färger, som dessutom står länge.

– De är vackra även på vintern om man låter fröställningarna stå kvar.

Klättervarianten av hortensia har endast vita blommor och fungerar också bra som marktäckare.

– Den är perfekt för att klä in en slänt som ligger lite skuggigt. De trivs till och med i helskugga. De vita blommorna lyser fantastiskt vackert i mörka miljöer.

Tänk dock på att den blir rätt trädlik efter ett tag. Men stammen får en vacker brunröd bark som i sig är en prydnad.

– Den är långsam i början så satsa gärna på en större planta direkt. Men när den väl tar fart, efter ett par år, säger det bara swosch!

Det är fint att kombinera olika klängväxter
Det är fint att kombinera olika klängväxter. Här klättrar en klematis på sin kraftigare kompis rådhusvin, en släkting till vildvinet. Foto: Thomas Sjölund.

Hålla i schack

En del av klättrarna har en tendens att ta över och är så starka att de kan spränga sig in genom trä och murbruk. Hit hör vissa murgrönor och en del vildvin. Därför bör man tänka efter lite innan man planterar dem intill sitt hus och verkligen placera dem på rätt ställe.

– Det går ju också att hålla dem i schack genom att beskära dem efter eller inför varje säsong. Murgrönan är lite speciell. När den blir gammal slutar den klättra, blir mer av en buske och börjar blomma, berättar Jennie.

Medan murgrönan är vintergrön skiftar vildvinet i praktfulla röda nyanser om hösten. Därefter fäller den bladen.

En betydligt skonsammare klättrarkompis är klematisen.

– Den är en av mina absoluta favoriter. Den finns i hur många olika sorter som helst. Du kan få nästan vilken färg du vill och den kan blomma både tidigt och sent, och med stora svulstiga eller små nätta blommor.

Lätt och sirlig

Dessutom är klematisen lätt och sirlig i sin komposition och förstör varken fasad eller tynger ned spaljéer eller andra växter i sin närhet.

– De passar också fint i kruka och kan klä in och skapa insynsskydd på en balkong eller terrass.

Den är även perfekt att planera ihop med andra klängväxter. Till exempel kaprifolen, som har en tendens att bli lite risig och trist nedtill. Eller med klätterrosor.

– Då kan en klematis täcka upp med sin grönska. Jag har precis kombinerat fem olika klätterväxter på ett ställe – klättervildvin, två olika klematis, kameleontbuske och en honungsros – för att dölja grannens bilparkering, säger Jennie Strinnhed.