Radar · Inrikes

Myndigheter bör fortsätta undvika enkäter till kommunerna

Sektionschef Peter Fitger vill uppmana myndigheter och medier att kontakta SKR:s experter snarare än att skicka ut enkäter till kommuner och regioner.

Med anledning av den ökade arbetsbelastning som hanteringen av covid-19 medfört meddelar SKR att man har beslutat att förlänga förbundets enkätstopp året ut. Även myndigheter uppmanas att undvika utskick av enkäter till kommuner och regioner.

Många kommuner och regioner har fått högre arbetsbelastning till följd av covid-19. För att minska arbetsbördan beslutade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tidigare i år att införa ett eget enkätstopp till kommuner och regioner. Nu förlängs stoppet av utskick året ut, och SKR uppmanar också myndigheter att i den utsträckning det går vara restriktiva med att skicka ut enkäter till kommuner och regioner.

– Tanken är att våra medlemmar ska kunna koncentrera sig på det som är viktigast, det vill säga att hantera coronaproblemen, säger Peter Fitger, sektionschef statistik på SKR.

Myndigheter och andra som är intresserade av att inhämta information från medlemmarna rekommenderas att vända sig till SKR:s experter.

– Vi har en särskild grupp här på statistiksektionen, vi ska inte vara poliser på det sättet utan se till att det som verkligen måste gå ut gör det och att det håller kvalitet. Ibland finns redan svaren på de frågor som ställs, och då kan vi hänvisa dit. Vi har rekommenderat myndigheter och högskolor att ha respekt för att vi är mitt uppe i en kris, att ta det lugnt och kolla med våra experter först så att vi kan vägleda. Det är så lätt att bara skicka ut en enkät, säger Peter Fitger.

Enkäterna handlar vanligtvis om att frågeställaren vill få en bild av den kommunala eller regionala verksamheten, och Peter Fitger tror att många har uppfattningen att man  måste gå ut så brett som möjligt för att få det bästa resultatet.

– Det kan ha att göra med att man tänker att man vill ha en representation, men man får inte alltid det bästa svaret genom att gå ut till så många som möjligt, utan det kan vara bättre att identifiera rätt person att svara på frågorna. I det rådande läget vill vi att medlemmarna ska slippa bördan att svara på enkäter, det kan röra sig om viktiga frågor men vi kan hjälpa till på andra sätt.

Om det finns fall där enkäter ändå bedöms vara nödvändiga uppmanas myndigheterna att tillåta längre svarstider eller att använda sig av urvalsundersökningar, samt att man försöker komma överens om en lämplig tidpunkt för utskicken.