Radar · Politik

Frankrikes regering avgår

Frankrikes president Emmanuel Macron får ombilda sin regering då premiärminister Édouard Philippe (i bakgrunden) avgår.

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Premiärminister Édouard Philippe kommer att leda ett övergångsstyre tills en ny regering är klar.

Édouard Philippe har i dag lämnat in regeringens avskedsansökan till presidenten, som har accepterat den.

”Han (Philippe) kommer att tillsammans med regeringens medlemmar att sköta löpande uppgifter tills en ny regering har nominerats”, heter det i ett uttalande från Elyséepalatset i Paris.

Regeringen tillträdde efter president Emmanuel Macrons tillträde i maj 2017.

På sistone har det dock spekulerats om att Philippe kan vara på väg att lämna sin post som premiärminister, trots – eller kanske på grund av – att han har betydligt högre popularitetssiffror än presidenten.

Philippe tillhör högerfalangen inom Macrons regering och var borgmästare i nordfranska hamnstaden Le Havre när han tillträdde som premiärminister.

Även om han har låtit en ställföreträdare sköta borgmästarjobbet sedan dess kandiderade han på nytt till den posten i årets kommunalval – som han vann i förra veckan.

Efteråt ville han dock inte klart uttala om när och om han verkligen tänkte tillträde det nygamla jobbet.

– Jag kommer tillbaka till Le Havre. Senast i maj 2022 (efter nästa presidentval), men kanske tidigare än så, sade Philippe till tidningen Paris-Normandie.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV