Energi · Recension

En resa genom resorna i Latinamerika

Stefan Strömberg tar oss med från Dalarna till Buenos Aires, Santiago, Patagonien och Påskön – och med rundturer i de resor han tidigare har gjort i Latinamerika.

Om du inte påverkas av att resa har du inte gett dig av. Det är undertiteln på Stefan Strömbergs Dalarna–Påskön, tur utan retur, och den raden kommer tillbaka. Han skriver att han har ”hållit på med Latinamerika” i trettio år, bland annat som journalist. Femtio gånger har han varit där.

Det här är en bok om en resa genom Latinamerika, men också en resa genom alla de andra resorna han har gjort på kontinenten. Samhällsutvecklingen, människorna han mötte, tankarna han tänkte, en vulkan som han kallar sin. En summering, skriver han.

Orden och meningarna porlar fram, självklara som vattnet i en bäck, inte för att innehållet är självklart utan för att språket flyter så vackert och alltid leder vidare. Att läsa den är som att flyta med på resan utan behöva packa, hitta en taxi och lära sig hitta i Valparaiso. Och utan flygresorna.

Stefan Strömberg är väl medveten om klimatkrisen och frågan om resornas berättigande löper genom hela boken. Får vi resa? När och varför? Allt som resorna har gett, all kunskap, alla upplevelser och nya perspektiv, kan vi avstå från det?

Alla resor är i och för sig inte flygresor till avlägsna kontinenter. Jag har en annan relation till resande, mina flygresor sedan 1990 går att räkna på ena handens fingrar och bara en gång har jag lämnat Europa. Ändå känner jag igen tankar och upplevelser. Ögonblick som tänjer ut sig, det stora i det lilla och jorden som ett litet gruskorn i universum. Fast jag satt på en strand på Gotland eller strosade omkring i en hamn i Hamburg.

Men reportage från Latinamerika gör man i Latinamerika, och om vi alla skulle stanna på marken skulle Latinamerika och andra avlägsna kontinenter, sedda med europeiska ögon, bli något mycket mer sällsynt. Vad förlorar vi då? Är det värt det? Eller om man vänder på det: är de berättelserna så viktiga att vi kan fortsätta att medvetet förstöra klimatet för att kunna skapa dem?

Vi kommer att behöva hitta en sanning däremellan, och hur den ska se ut får vi inte veta i Stefan Strömbergs bok. Men frågan blir mycket tydlig.

Bok: Dalarna–Påskön, tur utan retur • Förlag: Visto