Energi

Dagens datum: 3 juli

Den amerikanske skådespelaren Tom Cruise fyller år i dag.

I dag har Aurora namnsdag.

Namnet är i den romerska mytologin morgonrodnadens gudinna. Det kom hit i mitten av 1600-talet men har aldrig varit särskilt vanligt. Omkring 5 000 heter Aurora personer, cirka 1 200 kallas så, med medelåldern 16.

I dag är det Belarus nationaldag. Den firas med pompa och ståt denna dag eftersom Minsk år 1944 befriades från tyska trupper. År 1991 blev Belarus självständigt när Sovjetunionen upplöstes.

Ur historien

Dollartåget

För 70 år sedan, 1950, satsade SJ på exklusiv turism när The Sunlight nights land cruise startade från Stockholm. Dollartåget, som det också kallades, var ett lyxtåg avsett för turister som ville se midnattssolen i norra Sverige. Det gick från Stockholm till polcirkeln tur och retur, och resan tog en vecka.

Stat och kyrka skiljs i Frankrike

För 115 år sedan, 1905, beslutade Frankrikes nationalförsamling att skilja stat och kyrka åt. Därmed miste katolska kyrkan sina privilegier och sin ekonomiska makt. Beslutet innebar att Frankrike på flera sätt blev ett av världens mest sekulariserade länder. Här ses religionen som en privatsak. Det dröjde nästan 100 år innan samma beslut togs i Sverige.

Socialantropologen och sedermera professorn Britt-Marie Thurén tilldelades 1990 anslag att forska om överklassens liv i Spanien
Socialantropologen och sedermera professorn Britt-Marie Thurén tilldelades 1990 anslag att forska om överklassens liv i Spanien. Bilden är från 2000.Foto: Leif R Jansson/TT.

Överklassforskning

Socialantropologen Britt-Marie Thurén vid Stockholms universitet fick för 30 år sedan, 1990, ett annorlunda forskningsanslag på 280 000 kronor. Det skulle användas för att smälta in i den nya överklassens liv i Spanien för forskning om de rika kvinnornas situation. Utan vissa överklassattribut skulle det bli svårt att närma sig studieobjekten ansåg forskaren, som tidigare forskat om spanska arbetarklassen. Thurén blev senare professor i genusvetenskap.

Författaren Stina Bergman avled

För 44 år sedan, 1976, avled författaren Stina Bergman, 88 år gammal. Hon skrev böcker som ”Det underbara paraplyet” och sagor som ”Skogen i Nordland”. Dessutom författade Bergman flera filmmanus under 1930- och 1940-talen, bland annat till ”Swedenhielms” och ”Hans nåds testamente”, båda baserade på maken Hjalmar Bergmans romaner.

Födelsedagar

För 60 år sedan, 1960, föddes förre ishockeyspelaren Håkan Loob. Gotlänningen är en av få som vunnit Stanley Cup, VM, OS och dessutom SM-guld. Han spelade i Calgary Flames och är den enda svensk som gjort 50 mål eller fler under en säsong i NHL. Han är även den spelare som gjort flest mål i Elitserien. Efter spelarkarriären blev han klubbdirektör i Färjestad, en post han innehade fram till i våras.

För 58 år sedan, 1962, föddes den amerikanske skådespelaren Thomas Cruise Mapother IV, känd som Tom Cruise. Han har medverkat i flera actionfilmer som ”Top Gun” (1986), ”Mission: Impossible” (1996) och ”American made” (2017). Men han har också gestaltat karaktärer i dramer, exempelvis ”Rain man” (1988) och ”Firman” (1993).

TT