Intro

Välkomna till dagens Syre!

De hundratals bränderna i Australien har tagit flera människors liv och lämnat tusentals hemlösa. Men även djuren har drabbats hårt. Filmer på törstiga koalor, döda kakaduor och flyende kängurur har spridits över hela världen. Nu befaras att så många som 480 miljoner däggdjur, fåglar och reptiler kan ha dött i bränderna sedan september. Siffrorna kommer från ekologer vid University of Sydney.

I fjol anlände totalt 11 439 personer på flykt till Italien via Medelhavet. Det är hälften så många som 2018. Antalet dödsfall i förhållande till hur många som försöker ta sig över havet var dock rekordhögt, något FN varnat om under året.

De senaste åren har Luxemburg slagit rekord i nyregistreringar av bilar. Samtidigt tickar koldioxidutsläppen stadigt uppåt, och huvudstadsbor tillbringar över 33 timmar om året i trafikstockningar, något som ska rådas bot på genom att införa nolltaxa i landets kollektivtrafik, med start 1 mars. 

Allt fler studenter med funktionsnedsättning får stödinsatser för studier på universitet och högskola, något som innebär mindre pengar per student. Specialpedagogiska skolmyndigheten efterfrågar nu mer bidragspengar från regeringen.

Om detta, och mycket mer, kan du läsa i dagens nummer av Syre.

Trevlig läsning!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV