Radar · Politik

Linde: Farligare situation efter USA-anfallet i Bagdad

Ett brinnande fordon vid Bagdads internationella flygplats efter luftanfallet tidigt på fredagen.

Reaktionerna från omvärlden låter inte vänta på sig efter den amerikanska attacken i Bagdad. Många anser att attacken kommer att leda till kraftigt upptrappade spänningar i regionen. ”Det här leder till en ännu farligare situation i Irak och i Mellanöstern som vi absolut inte vill ska ske”, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Utrikesminister Ann Linde beskriver de senaste dagarnas händelser, med de våldsamma demonstrationerna vid USA:s ambassad och USA:s attack i Bagdad som dödade bland annat en iransk toppgeneral, som en allvarlig upptrappning av läget i Irak och i Mellanöstern som helhet.

– Det viktigaste är att man deeskalerar situationen och att man i stället får en dialog, säger hon.

– Det är så svårbedömt i regionen nu och farligt, så svenskar som befinner sig i området måste vara försiktiga, säger hon och uppmanar svenska medborgare i området att hålla sig uppdaterade om läget.

Aggressivt hot

– Vi har vaknat upp till en farligare värld, säger Frankrikes Europaminister Amélie de Montchalin i en fransk radiokanal.

Hon uppger att president Emmanuel Macron kommer att ta upp saken med aktörer i regionen.

– Alla Frankrikes ansträngningar i alla delar av världen syftar till att försäkra oss om att vi skapar förutsättningar för fred eller åtminstone stabilitet. Vår roll är inte att välja sida, utan att prata med alla, säger hon.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger att det alltid har varit tydligt att det funnits ett ”aggressivt hot” från Qassem Soleimani, den iranske generalen som dödades i USA:s anfall, och hans Qud-styrkor.

– Efter hans död uppmanar vi alla parter att trappa ned. Ytterligare konflikt är inte i någons intresse, säger han.

Kina, som är en viktig allierad till Iran, har alltid motsatt sig användandet av våld i internationella relationer, säger Geng Shuang, talesperson för landets utrikesdepartement.

– Vi uppmanar alla inblandade parter, speciellt USA, att hålla sig lugna och utöva återhållsamhet för att undvika ytterligare upptrappade spänningar, säger han och lägger till att Iraks självständighet och territoriella integritet måste respekteras.

Syrisk opposition hyllar

Syrien anklagar USA för att försöka trappa upp konflikten i Mellanöstern och kallar attacken vid flygplatsen utanför Bagdad i Irak feg.

En talesperson för landets utrikesdepartement säger att angreppet kommer att öka människors beslutsamhet att följa i de döda ledarnas spår, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana.

Den syriska oppositionen hyllar däremot attacken mot Qassem Soleimani, som den anser har ett ansvar för att tusentals människor dödats i inbördeskriget. Soleimani stöttade landets president Bashar al-Assad och hjälpte honom att behålla sin post efter det uppror som började 2011.

– Mordet på Qassem Soleimani, den främsta förövaren för revolutionsgardets brott mot Syriens och Iraks folk, är en händelse som bekräftar att världen kan stoppa Iran och skydda syriska civila om den vill, säger oppositionsledaren Nasr al-Hariri.

Riskabelt steg

Dödandet av Qassem Soleimani var ”ett riskabelt steg som kommer att öka spänningarna i hela regionen”, uppger det ryska utrikesdepartementet, enligt de statliga nyhetsbyråerna Ria och Tass.

”Soleimani arbetade hängivet för att skydda Irans nationella intressen. Vi uttrycker våra uppriktiga kondoleanser till det iranska folket.”

Konstantin Kosatjev i det ryska federationsrådets utrikeskommitté säger att attacken var ett misstag som kommer att slå tillbaka på USA.

”Det blir säkert hämndattacker”, skriver han på Facebook.

Manar till hämnd

Hizbollahs ledare, schejk Hassan Nasrallah, manar till hämnd.

”Att utmäta ett lämpligt straff för dessa kriminella mördare kommer att bli hela världens motståndskämpars ansvar och uppgift”, säger han.

”Vi som har stannat vid hans sida kommer att följa hans fotsteg och sträva dag och natt för att uppnå hans mål.”

Den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah-brigaderna kontrollerar delar av Beirut och det mesta av södra Libanon, även ett område nära den israeliska gränsen. Organisationen har även styrkor i Syrien och Irak, som letts av Qassem Soleimani.