Energi · Mat med Jenny

Het curry, kokosmjölk och chili står på menyn

En klassiker som tofugryta med röd curry går alltid hem, även om åsikterna går isär om koriander.

Efter julens bufféer och nyårsdagens hämtpizzor är det dags att byta spår. Mat med Jenny föreslår en klassisk thailändsk tofugryta med röd curry. Till förrätt bjuds det på en frisk nudelsallad toppad med avokado och hackade cashewnötter.

4 portioner

4 portioner ris- eller mungbönsnudlar
1 dl strimlad vitkål
2 rivna morötter
3 salladslökar
½ gurka
3 dl bladspenat
1 dl strimlad rödkål
2 avokados
1 dl cashewnötter

Dressing:
2 msk sesamolja
1 msk sojasås
1 dl rapsolja
1 msk finriven ingefära
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 lime
sesamfrön

Tillaga nudlarna enligt förpackningen. Vänd ner vitkål, morot och finhackad salladslök i en stor skål. Skala och riv gurkan och vänd ner. Vänd slutligen ner nudlarna och toppa med spenat, rödkål, hackad avokado och hackade nötter. Tänk på att inte röra om rödkålen för mycket, eftersom den lätt färgar av sig och hela rätten blir blå.

Rör samman vätskorna. Hacka chili och vitlök fint och rör ner. Avsluta med saften från limen och toppa med några nypor sesamfrön. Servera salladen i fyra skålar och ringla över dressingen.

Med fint rivna grönsaker bli nudelsalladen extra saftig
Med fint rivna grönsaker bli nudelsalladen extra saftig. Dressingen höjer smakerna med syrlighet, hetta och sälta. Foto: Jenny Luks

Tofugryta med kokosmjölk och röd curry

4 portioner

500 g tofu
2 msk sesamolja
3 msk sojasås
2 msk rapsolja
1 msk chilisås
olja
1 broccoli
1 röd paprika
1 liten zucchini
300 g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1 burk kokosmjölk
3 tsk röd currypasta
1 tsk jordnötssmör
1 tsk farinsocker
1 lime
ris eller matvete
1 röd chili
1 kruka koriander
1 dl jordnötter

Skär tofun i tärningar. Rör samman vätskorna och marinera sedan tofun i en låda med lock i 15-20 minuter. Vänd runt då och då. Stek sedan tofun tills den får en krispig yta.

Hacka grönsakerna och vitlöken. Riv ingefäran smått. Woka först broccolin och rör sedan ner resten av grönsakerna. De får gärna få färg men behålla tuggmotstånd. Rör samman kokosmjölk, currypasta och jordnötssmör och häll sedan blandningen i pannan. Låt puttra någon minut och smaka av med socker och pressad lime.

Servera gärna med matvete som är ett närproducerat och ekologiskt alternativ till ris. Lägg på tofu sist och vänd runt. Toppa med fint skivad chili, koriander och hackade jordnötter.