Radar · Migration

Färre flyr till Italien men rekordstor andel dör till havs

I fjol anlände totalt 11 439 personer på flykt till Italien via Medelhavet. Det är hälften så många som 2018. Antalet dödsfall i förhållande till hur många som försöker ta sig över havet var dock rekordhögt, något FN varnat om under året.

2017 kom över 180 000 personer till Italien via Medelhavet från framförallt Libyen. Då fanns det fortfarande fler frivilliga organisationer till havs som räddade liv. Så även om det totala antalet dödsfall var högre då, 4581 på centrala Medelhavet jämfört med 2019, då 743 dödsfall rapporterades här, dör procentuellt sett fler idag.

Italiens före detta inrikesminister Matteo Salvini, från det högerpopulistiska partiet La Lega gjorde det under sin tid på posten allt svårare för frivilligorganisationer och de som hjälper flyktingar i Italien.

Även om Matteo Salvini inte längre sitter i regeringen lever mycket av hans politik kvar. Den kanske mest uppmärksammade åtgärden han beslutade om under 2019 var att införa höga böter för frivilligorganisationer som släpper av flyktingar som räddats till havs i Italien. Upp emot 50 000 euro skulle den kapten som lägger till i Italien med flyktingar ombord kunna bötfällas med.

Chefen för Läkare utan gränser i Italien, Claudia Lodesani, jämförde i somras boten som frivilligorganisationer på Medelhavet riskerade med att bötfälla ambulanser som tar patienter till sjukhuset.

Ingen har ännu fällts och behövt betala denna höga böter.