Radar · Nyheter

EU skärper reglerna kring gröna obligationer

Reglerna för vad som ska få kallas gröna obligationer – en marknad som i dag uppgår till 200 miljarder dollar – stramas åt, uppger Nyhetsbyrån direkt.

Från och med nu måste finansiella produkter som kallar sig gröna eller hållbara redovisa exakt i vilken proportion deras investeringar är miljövänliga.

– Med ambitiösa och trovärdiga definitioner för hållbara investeringar kommer EU bli världsledande inom hållbar finans, sade den nederländske EU-politikern Bas Eickhout, förhandlare för den gröna gruppen i EU-parlamentet,  till Reuters.

Intresset för gröna obligationer har ökat snabbt de senaste åren och fram till nu har främst branschgemensamma standarder gällt. Men med den nya EU-överenskommelsen kommer nu tre nivåer införas i hållbarhetsklassificeringen, som ska försvåra för bolag som bedrägligt nyttjar begrepp om hänsyn mot samhälle och miljö för att dra till sig uppmärksamhet – något som kommit att kallas ”greenwashing” och ”whitewashing”, skriver tidningen Dagens industri.

En av knäckfrågorna har varit att bestämma om naturgas och kärnkraft ska betraktas som gröna investeringar. De två energislagen är inte helt exkluderade i de nya reglerna, enligt Reuters, men den nuvarande formuleringen kommer sannolikt innebära att de inte betraktas som gröna investeringar.

EU-parlamentet har tryckt på för striktare regler medan EU:s medlemsstater har velat se en lösare formulering.