Radar · Djurrätt

En halv miljard djur kan ha dött i bränderna

Ekologer vid University of Sydney befarar att 480 miljoner däggdjur, reptiler och fåglar har dött i de australiensiska bränderna.

Ekologer vid University of Sydney befarar att 480 miljoner däggdjur, reptiler och fåglar har dött i de australiensiska bränderna, och att flera arter helt kan vara utrotade.

De hundratals bränderna i Australien har tagit flera människors liv och lämnat tusentals hemlösa. Men även djuren har drabbats hårt. Filmer på törstiga koalor, döda kakaduor och flyende kängurur har spridits över hela världen.

Nu befaras att så många som 480 miljoner däggdjur, fåglar och reptiler kan ha dött i bränderna sedan september. Siffrorna kommer från miljöforskare vid University of Sydney.

– Bränderna har spridit sig så snabbt och varmt att dödligheten för djuren i träden har varit otroligt hög. Ett stort område brinner fortfarande och elden sprider sig, så vi kommer förmodligen aldrig att hitta kropparna, sade naturskyddsrådets ekolog Mark Graham till det australiensiska parlamentet, enligt News Au.

Koalor har varit särskilt utsatta, då de rör sig långsamt och äter eukalyptusblad som innehåller olja, vilket gör djuren känsligare för eld. En tredjedel av koalastammen i delstaten New South Wales, där de flesta koalor lever, tros ha dött i bränderna sedan september.

– Mellan 15 000 och 28 000 koalor beräknas leva i kustområdet och runt en tredjedel av dem kan ha dött i bränderna eftersom ”uppemot 30 procent av deras livsmiljö har förstörts”, sade Australiens miljöminister Sussan Ley i slutet av december, enligt The Guardian.

Tracy Burgess, volontär på Wildlife Information, Rescue and Education Services (WIRES), säger till Reuters att det är oroande att viltvårdarna inte har fått in så många djur som de förväntade sig.

– Vi befarar att de inte kommer in och får vård eftersom de inte finns längre, helt enkelt.

Ekologerna på University of Sydney menar också att flera arter kan vara helt utrotade. Men hur många kommer man inte få veta förrän bränderna är släckta.

– Vi får veta mer när bränderna har lugnat sig och en korrekt bedömning kan göras, säger Sussan Ley, enligt CBS News.

En brandman hjälper en koala i södra Australien att dricka vatten
En brandman hjälper en koala i södra Australien att dricka vatten. Bilden är tagen 22 december. Foto: Oakbank Balhannah CFS via AP
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV