Glöd · Debatt

Inte bara Arla som plågar djur

Uppdrag Gransknings program om den så kallade Arlagården har rört upp känslor hos många, men enligt skribenten finns det ingen bra eller djurvänlig komjölk.

DEBATT. Efter Uppdrag gransknings program om gården i Hälsingland som levererar komjölk till mjölkjätten Arla är många i chock. I kommentarsfält på sociala medier där granskningen diskuteras uttrycker många att de ska bojkotta Arla på grund av vanvården som visades i programmet. Kommentarer om hur de istället ska köpa komjölk ifrån andra företag och gårdar är vanligt förekommande. Något som många glömmer är att det inte finns någon “bra” eller djurvänlig komjölk.

I juni 2019 fanns det enligt jordbruksverket 3253 mjölkföretag i Sverige med mjölkkor och totalt 305 600 mjölkkor. På dessa gårdar utnyttjas kor på löpande band. Korna används som mjölkmaskiner och utsätts för övergrepp år efter år enbart för att de ständigt ska producera mjölk som människor vill dricka. Deras ungar tas ifrån dem för att antingen gå i samma spår som sin mamma och tvingas bli mjölkko eller för att säljas vidare och slaktas. Dessa övergrepp är vardag för ALLA djur inom mjölkindustrin.

Gården i Hälsingland är inget undantag och är inte mycket olik från vilken mjölkgård som helst. Oavsett land, gård eller etikett utsätter industrin djur för övergrepp enbart genom att utnyttja dem och beröva dem deras rätt till frihet samt sina egna kroppar. Komjölken är till för kornas barn, inte människor. Hur lång tid ska det ta för människor att förstå det?

Många tror att kor producerar mjölk av sig själva och att så länge de får bra foder och lite utevistelse då och då så är det okej att utnyttja deras kroppar. Så länge det inte ser ut som på Arla-granskningen är det okej. Faktum är dock att ingen ko har valt att ge sin mjölk till oss. Ingen ko har valt att få sin unge tagen ifrån sig och ingen ko skulle självmant välja att existera enbart för människans skull.

Att kornas situation på gården i Hälsingland uppmärksammas är positivt men vad blir följderna av detta? Kommer folk sluta konsumera komjölk nu eller kommer de bara bojkotta Arla för att lätta på sitt dåliga samvete?