Energi · På gång

På gång

Urfolks- och miljöaktivisten Lottie Cunningham Wren prisas i dag på Right livelihood award.

3/12 Energicentrum arrangerar en digital föreläsning med författaren Johanna Stål som berättar om boken Ett hållbart liv – 365 råd som hon skrivit tillsammans med Naturskyddsföreningen. I boken går hon igenom hur man kan leva mer hållbart i en bredare bemärkelse.

Right livelihood award delas ut

3/12 Right livelihood award delas ut i en digital prisutdelning. Årets pristagare är bland andra människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh och urfolks- och miljöaktivisten Lottie Cunningham Wren. Det arrangeras också enskilda seminarier med pristagarna under veckan.

Dödsorsak: Kvinna

3/12 Jämställdhetsmyndigheten och Unizon arrangerar en digital konferens Dödsorsak: Kvinna, med fokus på vilka åtgärder som rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten, civilsamhället och politiken behöver sätta in med anledning av att kvinnor dödas av män som de har eller hade haft en relation med.

Hur nyttja skogen?

3/12 SNS arrangerar digitalt seminarium om den statliga Skogsutredningen 2019 som överlämnar sitt betänkande ”Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen” till regeringen den 30 november. Den särskilda utredaren Agneta Ögren presenterar utredningens slutsatser.

Vad ger du dina käraste i julklapp?

4/12 Naturskyddsföreningen och Kulturhuset Stadsteatern arrangerar webbinariet ”Vad ger du dina käraste i julklapp?”. Coronakrisen har skapat nya livsmönster och väckt frågor om vad som är viktigt på riktigt. Hur får vi till en systemförändring?

Skolstrejk för klimatet

4/12 Skolstrejk för klimatet fortsätter runt om i landet, men i olika former. Små manifestationer med coronaavstånd eller genom att lägga upp bilder i sociala medier – det finns alla möjligheter att delta.

Vegoforum: Vego i politiken

5/12 Vegoforum arrangerar årets sista webbinarium. Den stora frågan som seminariet ställer sig är: Hur ser utvecklingen ut för vegofrågan i politiken, i ljuset av CAP, EU Green Deal, Farm to fork, Livsmedelsstrategin och Klimathandlingsplanen?

Skog ♡ Klimat – allt du vill veta

7/12 Naturskyddsföreningen erbjuder en ny chans att delta i ett webbinarium om skogen. Skogen spelar en viktig roll för klimatet, men på vilket sätt egentligen? Är biobränsle en klimatlösning eller ett klimatproblem? Vad är kopplingen mellan klimat och biologisk mångfald?

Nobelpriset i kemi delas ut

7/12 Nobels diplom och medalj överlämnas på Svenska residenset i Berlin till kemipristagaren Emmanuelle Charpentier av ambassadör Per Thöresson.

Forskaren som aktivist: Catharina och Håkan Thörn

8/12 Vad innebär forskarens samhällsengagemang? Vad krävs för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar? Folkuniversitetet i Göteborg arrangerar en livesändning med forskarna Catharina och Håkan Thörn.

Transatlantiska relationer efter det amerikanska valet

9/12 EU-kommissionen arrangerar digitalt seminarium med bland andra Ann Linde och Carl Bildt om det transatlantiska samarbetet och hur EU och USA tillsammans ska kunna ta sig an de stora samhällsutmaningar, som bland annat den gröna omställningen.

Sexualbrott mot barn på nätet

9/12 Safe selfie academy bjuder in till en digital föreläsning med Caroline Engvall, journalist och författare som har skrivit flera böcker om barn i svensk sexhandel. På föreläsningen presenteras bland annat senaste forskningen om barns utsatthet och exploatering på nätet.

Röster som inte får tystna – om hat och hot mot journalister

9/12 Sveriges Radio bjuder in till ett digitalt seminarium som tar upp frågor om journalisters arbetssituation och om hur hat och hot i förlängningen påverkar demokratin och det fria ordet. Vad kan göras för att säkra journalisters möjligheter att utföra sina jobb, nu och i framtiden?

Internationella dagen mot korruption

9/12  Denna dag uppmärksammas Internationella dagen mot korruption.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV