Radar · Utrikes

Ola Binis domstolsförhandling skjuts upp igen

Den svenske programmeraren Ola Bini (t h) i Quito, Ecuador, i augusti 2019.

Den svenske programmeraren Ola Bini greps för över ett och ett halvt år sedan i Ecuador, anklagad för dataintrång. På torsdagen påbörjades den första domstolsförhandlingen i målet – men avbröts och har återigen flyttats fram

Det handlar om en förberedande förhandling i Ecuadors huvudstad Quito som var planerad att hållas klockan 15.30 svensk tid i dag. En domare skulle utvärdera bevisningen och ta ställning till om det finns skäl nog att driva åtalet mot Ola Bini till rättegång.

Men så blev inte fallet. Ola Binis pappa, Dag Gustafsson, berättar för TT strax efter klockan 18 svensk tid att förhandlingen startade som planerat kl 15.30 svensk tid, men att han precis fått besked om att förhandlingarna avbrutits och skjutits upp till den 16 december.

– Varför vet jag inte.Vi har inte pratat med Ola eller någon annan där, säger Dag Gustafsson.

Han fortsätter:

– Det är en anspänning och jobbiga dagar. Det är också dubbla känslor i att det skjuts upp igen, men det har hänt flera gånger att förhandlingen har flyttats fram så det är inte direkt förvånande. Men det är väldigt tråkigt, för Ola vill att processen ska komma till ett avslut, säger Dag Gustafsson.

"Låga förväntningar"

Binis advokat Carlos Soria uppger att flera av svenskens rättigheter har kränkts under processens gång och att han anser att gripandet är godtyckligt.

– Vi hoppas att Ola Bini kommer att avskrivas. Det spelar ingen roll om det sker genom att hela processen ogiltigförklaras eller för att det inte finns några bevis, eftersom det faktiskt inte finns några sådana, säger Carlos Soria till den spanska nyhetsbyrån Efe.

Men förväntningarna inför förhandlingen är låga, erkänner han, eftersom rättsprocessen enligt honom har varit politiskt motiverad ända från början.

Känner Julian Assange

Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.

Bini är misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem, ett brott som kan ge fängelse.
Suzanne Gilbert, som är talesperson för gruppen Free Ola Bini, säger att det är väldigt oklart exakt vad han misstänks för.

– Tidigare angav myndigheterna att han skulle ha hackat ett ecuadorianskt telekomföretag men de påståendena har motbevisats. Så vad Ola Bini misstänks för att ha gjort är, och har hela tiden varit, väldigt oklart, säger Suzanne Gilbert.

Får hjälp av UD

Expressen har pratat med utrikesdepartementet (UD), som säger att Sveriges ambassad i Colombia har kontakt med Ola Bini och följer hans ärende.

– I våra kontakter med ecuadorianska myndigheter framhåller vi vikten av att rättsstatens principer respekteras och vi har även begärt klargörande om den fortsatta rättsprocessen, säger Alexander Peyre Dutrey på UD:s kommunikationsenhet till Expressen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV