Radar · Morgonkollen

Ny utredning om högerextrema tyska militärer

Annegret Kramp-Karrenbauer är Tysklands försvarsminister.

Den tyska militära underrättelsetjänsten utreder misstänkta kopplingar mellan flera försvarsanställda och en ökänd högerextrem grupp.

Underrättelsetjänsten (Mad) meddelar att ”flera misstänkta” personer vid en militärenhet i staden Ulm i södra Tyskland utreds.

De kan vara kopplade till den högerextrema Reichsbürger-rörelsen, som inte erkänner Förbundsrepubliken Tysklands legitimitet. I stället svär de trohet till det tyska rike (1871–1945) som upplöstes när de allierade ockuperade Tyskland efter landets nederlag i andra världskriget.

En civilanställd vid enheten har tagit livet av sig. Enligt mediebolagen ARD och SWR var han huvudmisstänkt i utredningen – något som ingen myndighet bekräftat.

Avslöjandet är ett i raden av skandaler om högerextrema nätverk inom polisen och militären i Tyskland.

I somras beslutade försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer att upplösa ett av fyra kompanier i det militära specialförbandet KSK och att omstrukturera resten.

Då hade en utredningsgrupp fastslagit att KSK präglas av en ”giftig ledarskapskultur” och att förbandet inte kan ”fortsätta existera i sin nuvarande form”.

Enligt Mad misstänks totalt ungefär 600 soldater i den tyska försvarsmakten för högerextremism.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV