Radar · Basinkomst

Labour backar om basinkomst

Labour kommer inte att driva frågan om basinkomst i valrörelsen.

Basinkomst har haft ett stort stöd bland Labours medlemmar och partiets före detta ledare Jeremy Corbyn uttalade sig nyligen positivt i frågan. Men nu klargör skuggrådgivaren Anneliese Dodds att basinkomst inte kommer att vara en del av partiets program i valrörelsen.

Labourpartiets tidigare talesperson Jeremy Corbyn sa i november till Islington tribune att coronakrisen har blottlagt behovet av ett reformerat välfärdssystem, och att någon form av basinkomst skulle kunna vara ett sätt att förhindra att de mest utsatta hamnar i fattigdom.

– Jag vill att vi flyttar mer fokus till våra attityder kring säkerhet och stabilitet i vårt samhälle. Jag har följt den här debatten noga, sa Corbyn.

Han är inte ensam i Labour om att ha en positiv inställning till idén om basinkomst, som även har stöd bland andra partier, både konservativa och liberala. Men frågan kommer inte att ha en plats i Labours nästa valmanifest – det fastslog partiets skuggrådgivare Anneliese Dodds under ett digitalt samtal med Bloomberg, rapporterar City A.M.

– En del förespråkar en universell basinkomst och att det enda som krävs är att dela upp välfärdsbudgeten jämnt mellan alla invånare – det kommer inte att fungera.

En lösning som bygger på basinkomst skulle kunna förfördela dem som har mer behov av hjälp, argumenterar Dodds. Istället förslår hon en reformering av Storbritanniens nuvarande bidragssystem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV