Radar · Inrikes

JK överklagar Nordfrontdom till HD

Medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen delade ut sin tidning Nordfront i Almedalen, juli 2017.

Justitiekanslern, JK, överklagar hovrättens dom där nazistiska Nordfronts tidigare ansvarige utgivare friades från åtal för olaga våldsskildring efter att ha publicerat en film från ett terrordåd, skriver Dagens juridik.

Det var för drygt ett år sedan som tingsrätten dömde nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfronts tidigare ansvarige utgivare till fyra månaders fängelse för olaga våldsskildring och hets mot folkgrupp. Detta efter två mycket omdiskuterade artiklar som publicerades på Nordfronts webbsida under 2018 och 2019.

I den ena artikeln, där läsarna bland annat uppmanades att rösta på Nordiska motståndsrörelsen, rapporterades det om att Pride-flaggor som företagare i Kivik satt upp tagits ner av ”nationalsocialistiska sympatisörer” under natten. Artikeln uttryckte missaktning mot homosexuella.

Den andra artikeln handlade om terrorattacken mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland 2019, där 51 personer dödades. I artikeln valde Nordfront att publicera gärningsmannens egen inspelning från attacken, som Justitiekanslern menade skildrade ”närgånget grovt våld mot människor med uppsåt att sprida framställningen”.

Friades i hovrätten

Mannen överklagade domen till hovrätten som konstaterade att innehållet i filmen från terrorattacken utgör en olaga våldsskildring. Men rätten ansåg att filmen publicerats i ett nyhetsförmedlande syfte och att det därför var försvarligt.

Mannen frikändes därmed från yttrandefrihetsbrottet olaga våldsskildring, vilket nu har överklagats av Justitiekanslern till Högsta domstolen, skriver Dagens juridik.

Enligt JK har försvarlighetsbedömningen vid olaga våldsskildring ett prejudikatintresse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV