Radar · Inrikes

Åtal för mordbrand på minkfarm: ”Ekofascism”

Åklagaren Henrik Olin säger att de två männen som åtalas för mordbrand hade ett ideologiskt motiv.

Två unga män åtalas för mordbrand efter att en minkfarm i Sölvesborg brann ned förra året. Enligt åklagaren ligger ett ideologiskt, högerextremt motiv bakom brottet.

Branden i Sölvesborg bröt ut den 30 oktober 2019 och byggnaden brann ned till grunden. Intilliggande byggnader skadades i mindre utsträckning, men inga minkar fanns i de brandskadade byggnaderna.

”De två åtalade har en koppling till våldsbejakande högerextremism och ekofascism, som är ett ganska nytt begrepp i Sverige. Brottsligheten har därmed ett ideologiskt motiv” säger vice chefsåklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

”Vi har framgångsrikt kunnat utreda ärendet i den här miljön som nu lett till åtal”, säger Olin.

De åtalade männen är 18 och 20 år gamla.

Utretts av Säpo

Ärendet har utretts av Säkerhetspolisen, och utredningen är den första av sitt slag, enligt Fredrik Hallström, Säpos enhetschef för kontraterrorism.

– Det är väl relativt ovanligt att sakfrågan blivit så drivande att man genomför grova brott, säger Hallström, som dock inte vill kommentera det pågående ärendet.

TT: Vad definierar den här typen av högerextremism?

– I grunden handlar det om det som man uppfattar som det ”rena”. Inte sällan återkommer man till 30-talets ”rena” Tyskland, och hur man profiterar på jorden som ”tillhör oss”, den typen av retorik.

Flera högerextremister som utfört dödliga attacker på senare år har gjort det i ekofascismens tecken. Brenton Tarrant som sköt ihjäl 51 människor i terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland kallade sig ekofascist och ansåg att människor med utomeuropeisk bakgrund bidrog till överbefolkning vilket han tyckte var det största klimathotet, skriver Expo.

– Många av de där manifesten och skrifterna (som efterlämnas av terrorister) ligger till grund för inspiration i de här miljöerna, säger Fredrik Hallström.

TT: Tror ni att detta är ett hot som kommer att öka i Sverige?

– Det är väldigt svårt att svara på. Vi gör löpande bedömningar över vilka sakfrågor och måltavlor som finns. Men omvärlden är så pass föränderlig så det finns ingen stabilitet i hur de våldsbejakande miljöerna påverkas.