Radar · Utrikes

Uppskjutet Hongkongval kan vara lagbrott

I fredags meddelade Hongkongs högsta politiker Carrie Lam att valet till parlamentet, legco, som var planerat att hållas den 6 september, skjuts till nästa år.

Hongkongledningens beslut att skjuta upp valet som skulle hållas i höst kan vara olagligt, säger stadens advokatsamfund.

I fredags meddelade Hongkongs högsta politiker Carrie Lam att valet till parlamentet legco, som var planerat att hållas den 6 september, flyttas till nästa år. Som anledning angavs fara för folkhälsan på grund av den pågående pandemin.

Enligt Hongkongs lagar kan ett val endast skjutas upp i 14 dagar, men det finns också lagar från kolonialtiden som ger myndigheterna stora befogenheter när det gäller allmänhetens säkerhet.

I ett uttalande säger Hongkongs advokatsamfund att de lagar som gäller valet är nyare och mer specifika än de äldre som handlar om säkerheten och att de nyare lagarna bör vara de som åtföljs i det här fallet. Att åberopa nödlagstiftning för att skjuta på det planerade valet ”kan visa sig vara olagligt”, säger advokatsamfundet.