Radar · Miljö

Spanien ska flyga igen – investerar 185 miljoner euro i Airbus

Airbus planer på att skära ner på personalstyrkan med 15000 personer har mötts med protester i många länder, här i Frankrike.

Spaniens regering har kommit överens med Airbus om att investera i flygplanstillverkaren för att minimera jobbförluster i landet. Investeringen ska finansieras med EU-medel och är en i raden av många stöd till flygbranschen.

”Båda sidor anser att det är viktigt att främja en rad initiativ för att stärka hela sektorn i Spanien och dess hjälpindustrier,” sade den spanska regeringen i ett uttalande efter ett möte som hölls i förra veckan mellan premiärminister Pedro Sanchez och Airbus-chefen Guillaume Faury.

Investeringarna uppgår till 185 miljoner euro och ska användas de närmaste tre åren med hjälp av medel från EU:s återhämtningsfond. Beskedet kommer efter att Airbus i slutet av juni meddelat att de kommer att säga upp omkring 15000 anställda runtom i världen, varav cirka 900 i Spanien. Detta som en följd av företagets ekonomiska svårigheter i spåren av coronapandemin.

Företagets besked har lett till omfattande protester bland de anställda, bland annat vid fabriken utanför Madrid. Men efter torsdagens möte med spanska regeringen har Airbus lovat att försöka minimera antalet uppsägningar i landet och se över lösningar vid fabriker med lägre arbetsbelastning.

Spaniens investering är bara en i raden av stödpaket till flygsektorn runtom i världen som följd av det kraftigt minskande flygandet i spåren av coronavirusets framfart. Den spanska regeringen har även åtagit sig att köpa flera militärflyg från Airbus och att stötta dem i samtal med USA för att lyfta de sanktioner som lagts på företaget.

Airbus meddelade efter mötet att ”extraordinära åtgärder som utvecklats tillsammans med den spanska regeringen” ska ”bidra till att skydda och utveckla nyckelkompetens, kunskap och kapacitet i hela den spanska industrin”, skriver nyhetssajten Euraktiv.

I Spanien jobbar cirka 12 300 personer för Airbus, men enligt facket uppskattas flygtillverkningsindustrin ge indirekta och direkta jobb till omkring 100 000 personer.