Radar · Nyheter

Saab hoppas på största Jas-försäljningen någonsin

Försvarminister Peter Hultqvist hoppas att Saab ror i land affären med Kanada.

Kanada ska köpa 88 nya stridflygplan – och Saab hoppas att landet ska välja Jas. 100 miljarder kan då trilla in på försvarskoncernens konto.

Försvarskoncernen Saab har vind i seglen. I mitten av juli meddelades att man tecknat ett avtal värt motsvarande 1,3 miljarder kronor med diktaturen Förenade arabemiraten om underhåll och teknisk support för spaningsplanet Global eye som Saab tidigare levererat, vilket kritiserats hårt av fredsorganisationer.

Om Saab nu lyckas få Kanada att välja Jas när de ska byta ut sin flotta av stridsflygplan handlar det om en affär värd runt 100 miljarder, tror Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics. Han är optimistisk, även om de amerikanska jättarna Boeing och Lockheed Martin tävlar med i Saab i upphandlingen.

– Utifrån pris, prestanda och vad Kanada har satt upp för krav skulle jag säga att vi har en extremt god chans att stå som slutvinnare i det här, säger Jonas Hjelm till TT.

Om Saab vinner upphandlingen skulle detta innebära den överlägset största affären med Jas Gripenplan hittills. Idag används Jas av Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand.

Enligt ett avtal med Brasilien från 2015 ska 36 flygplan levereras från och med år 2021 till ett värde av 40 miljarder kronor.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller nu tummarna för att Saab vinner upphandlingen.

”Sverige har en mycket kvalificerad stridsflygskapacitet att erbjuda. För svensk del vore det mycket positivt om Kanada väljer vårt alternativ. Vi har goda förutsättningar att kunna konkurrera” säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Jasprojeket har rönt kritik sedan det initierades 1982 både för de stora statliga investeringar som gjorts och för hur affärerna med andra länder gått till.

Mutmisstankar har omgärdat avtalen, men en förundersökning om bestickning i samband med affärerna med Sydafrika, Tjeckien och Ungern lades ner av överåklagare Christer van der Kwast sommaren 2009.

Runt årsskiftet väntas Kanada meddela vilket flygplan man väljer.