Energi · Mat med Jenny

Redaktörens favorit: Curry och kokosmjölk varierar en klassisk linssoppa

Linssoppa kan varieras på många sätt.

Under Redaktörens favorit publicerar vi under sommaren några av Energiredaktörernas favorittexter genom åren. I dag har Jenny Luks valt recept på linssoppa.

Linssoppa är en av de mest klassiska vegetariska rätterna, som går att variera i oändlighet. Detta recept är inspirerat av det thailändska köket, med röd curry och kokosmjölk. Röd currypasta kan innehålla räkor så se upp i butiken. Soppan kan också göras lite tjockare, med mindre kokosmjölk, så passar den till ris eller pasta.

Linssoppa med röd curry och kokosmjölk

4-6 port

1 stor gul lök
2 medelstora morötter
olja
2 vitlöksklyftor
1-2 msk röd currypasta
350 g kokta, röda linser
2 pkt krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 krm spiskummin
salt
färsk koriander

Finhacka löken. Skala och slanta morötterna fint, men riv en halv morot till garnityr. Fräs lök, morot och pressad vitlök i olja i en stor gryta. Rör ner röd curry. Mängden kan varieras efter smak. Olika currymärken har olika styrka.

Häll i linserna. Vill man ha en riktigt snabblagad soppa, kan man köpa färdigkokta linser. Låt fräsa ett par minuter. Häll över tomater och kokosmjölk. Smaka av med spiskummin och salt efter smak. Låt puttra i cirka tio minuter.

Garnera med riven morot och färsk koriander – om du gillar det. Servera gärna med ett gott bröd.